Búcsúzunk augusztustól, köszöntjük szeptembert – hétvégi programajánló

Székelyhon 2019. augusztus 30., 21:30

Színes hétvége elé néz Székelyföld: Marosvásárhelyen folytatódik a Forgatag, Udvarhelyszéken többek között barlangfesztivált tartanak, Csíkszéken keresik a gazdaolimpikont, Gyergyóban pedig több mint száz programot fűztek fel a lovas témára.

Csizmadobás a falusi olimpián. Vasárnap is elvetik a lábbelit. Archív Fotó: Gábos Albin

{K1}

{K2}

Faluünnep Homoródalmáson

A hétvégén tartják a homoródalmási falunapokat és a barlangfesztivált. A háromnapos rendezvény péntek reggel sportvetélkedőkkel kezdődött, majd este koncertekkel és utcabállal folytatódik.

Szombaton 9 órakor kezdődik a helyi fúvószenekar toborzója, majd 11 órától hálaadó istentiszteletet tartanak az unitárius templomban. A kultúrház kertjében 11 és 15 óra között kézműves vásárral várják az érdeklődőket, 12 óra 10 perctől tartják a hivatalos megnyitót, utána pedig ünnepi műsor kezdődik. A napot 21 órától szüreti bállal zárják.

Vasárnap 10 órára hirdették meg az indulást Karácsonygátjához, az Almási-barlang közelébe. Itt fellép a Monopatia Allilegiis Lefkada (Görögország), a Homoróalmási Csőszök és az Ízisz Gyöngyszemei Hastánccsoport. A rendezvény zárókoncertjein 16 órától a Keresztes Ildikó Band, 18 órától pedig Varga Miklós és a Band lép színpadra.

Falunap Abásfalván

Második alkalommal szervez falunapot szombaton az Abásfalváért Kulturális Egyesület. Reggel 9 órakor főzőverseny és gyerekeknek szóló kézműves tevékenység kezdődik az abásfalvi Kiss Zoltán Kultúrotthon udvarán. 17 órakor nyílik meg a Katonáink az első és a második világháború idején című dokumentumfotó-kiállítás az Ilona Völgye Közbirtokosság dísztermében, utána ugyanott bemutatják az abásfalvi tájház látványtervét.

{A}

A lendő tájháznál az Abásfalvi varrottas párnák című kiállítást nyitják meg, majd Fábián Kornélia tájházakról készített dokumentumfilmjét lehet megtekinteni. Este a székelyudvarhelyi Kékiringó néptánccsoport bemutatója után falunapi bál lesz.

Székelyföldi Lovas Ünnep, tizenegyedjére

Pénteken kezdődik a XI. Székelyföldi Lovas Ünnep Gyergyószentmiklóson, ahol vasárnapig több mint száz programmal várják az érdeklődőket. A szervezők megnövelték a tereket, ezért abban bíznak, hogy nemcsak azok mennek el az eseményre, akik a lovas sportokat kedvelik, hanem azok is, akik szeretnek kimozdulni és szórakozni – mondta Bajkó Tibor, a Krigel Sportklub elnöke a szervezési hajrá utolsó métereiben.

Barátságos medve a Székelyföldi Lovas Ünnepen. Archív Fotó: FényTV

„Az állandó programokkal együtt összesen 102 rendezvényt számolunk, ennyi egyetlen egy évben sem volt. Lesz sok vásáros, már épül a Gyergyói utca, ahol a medence települései mutatkoznak be. Ehhez csatlakozik Csíkszentdomokos is” – részletezte Bajkó.

A három nap alatt reggeltől az esti órákig lovas vetélkedőket, illetve kiállításokat lehet látogatni. Lesznek humorpercek, népdalok hangzanak el, és szentmisét is tartanak. Szombaton a Kinizsi Pál – Mátyás király jobb keze című lovas produkciót láthatja a közönség a Történelmi Lovasszínház előadásában, vasárnap pedig történelmi, harci lovas előadást tartanak Tatárjárás Gyergyóban címmel.

Falun az olimpia

Újra megszervezik Felcsík Kistérség tréfás vetélkedőjét, a Falun az Olimpiát vasárnap Csíkszenttamáson. A verseny programjában lesz talicskás szlalom, gumicsizma-hajítás, tojásdobálás, fűrészelés, létrafutás és még sok más érdekesség. Várják a bátor jelentkezőket, a vállalkozó szellemű csapatokat, hogy megmérettessenek a Felcsík kitüntetettje, a legnagyobb gazdaolimpikon címért.

Néptánc. Kötelező program a vidéki eseményeken. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Imanap a teremtett világért

Szeptember 1-jére Ferenc pápa imanapot hirdetett a teremtett világért. Ezen a napon a római katolikus templomaikban erre a szándékra imádkoznak a hívek.

A Legyünk irgalommal a közös házunk iránt! – hívó gondolatú imanap a Szentatya Laudato si’ kezdetű enciklikájának fontos alapvetéseire fókuszál. Jelesül, hogy a környezetvédelem nemcsak a természetre vonatkozik, hanem a valódi, átfogó értelemben vett ökológiára. A természet iránti aggodalom elválaszthatatlan a társadalmi elkötelezettségtől, a szegények iránti méltányosságtól, ugyanakkor hozzátartozik az öröm és a belső béke is.

{K3}