Adomány innen, segítség onnan: jövőre befejezhetik az Összefogás Házának építését

Barabás Hajnal 2019. augusztus 30., 10:00

„Körbekoldultuk már a fél világot” – fogalmazott a Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezete új központjának építése kapcsán Fikó Csaba tiszteletbeli elnök. A csíkszeredai Összefogás Házának felépítéséhez két éve láttak hozzá, javarészt adományokból.

Fotó: Gábos Albin

Nagyot álmodott a közel 30 éves múlttal rendelkező Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezete, és

2017 tavaszán hozzáfogott egy 1700 négyzetméteres központ felépítéséhez a csíkszeredai Hunyadi János utcában.

Fotó: Gábos Albin

A kivitelezés nagy része adományok, támogatások és önkéntesek munkája révén valósult meg, és mára eljutottak odáig, hogy befödték az épületet, valamint beszerelték az ablakokat. Fikó Csabától, a Hargita Megyei Mozgássérültek Egyesületének tiszteletbeli elnökétől megtudtuk, hogy ezidáig

250 ezer euróba került az építkezés, a nyílászárókat pedig további 35 ezer euróból szerelték be.

Fotó: Gábos Albin

Hozzátette, a teljes befejezéshez további jelentős összegre lesz szükségük, de bíznak benne, hogy annak előteremtéséhez is sikerül támogatókat szerezniük.

Jelenleg a víz-, a villany- és a fűtésrendszer kiépítésén dolgoznak, hogy a tél beálltával a belső munkálatokat tudják majd folytatni.

Mint mondta, helyi vállalkozók is önkéntesen elvállaltak egy-egy munkafázist, például a néhány illemhelyiség kialakítását, vagy éppen külső tereprendezést.

Fotó: Gábos Albin

Jó tudni, hogy nem vagyunk egyedül, a helyi önkormányzatok is támogatnak bennünket, ahogy a törvény módot ad rá

– fogalmazott. Abban bíznak, hogy jövőre sikerül befejezniük az építkezést, a tereprendezéssel együtt.

Fotó: Gábos Albin

A központ fenntartása

Józsa Csaba, a Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezetének elnöke az Összefogás Házának jövőbeni működése kapcsán elmondta, a csíkszeredai önkormányzat állandó támogatásával szeretnék fenntartani a központot, ugyanakkor külső támogatókat is keresnek.

Saját tevékenységünkből is lesz majd bevételünk, a varroda és a gyertyaöntő műhely tevékenységéből, továbbá uniós pályázati lehetőségekkel is szeretnénk élni

– sorolta az egyesület elnöke. A központban működnének az említett műhelyek, ugyancsak

helyet kapna ott egyebek közt egy bemutatóüzlet, irodák, továbbá kialakítanának benne egy foglalkoztatótermet, kilenc akadálymentesített lakást, valamint egy nagy közösségi termet is.

Fotó: Gábos Albin

Az egyesület Hargita megyében közel kétezer tagot számlál, elsősorban az ő igényeiket, szükségleteiket elégítené ki a központ, a közösségi teremben szerveznék meg rendezvényeiket. Ugyanakkor a termet más civil szervezeteknek is rendelkezésükre bocsátanák, az érte fizetett bért pedig szintén a működésre tudnák fordítani. Az egyesület tervei között szerepel még, hogy az épület melletti raktárakat is megvásárolják, amelyeket például egy irattár számára alkalmas felületté alakítanák.

A megyei tanács is segít
A Hargita megyei önkormányzat közel 190 ezer lejt utalt a Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezetének az Összefogás Háza akadálymentesítésére, lift és védőkorlát kialakítására. A támogatást Borboly Csaba megyei tanácselnök adta át csütörtökön. Mint mondta, Hargita Megye Tanácsa a továbbiakban még egy ugyanekkora összeggel szándékozik támogatni a beruházást.

{A}