A szászrégeni közüzem újraindította a vízszolgáltatást a városban – frissítve

Simon Virág 2019. augusztus 29., 14:24

Szászrégenben van a legnagyobb gond az ivóvíz hiányával, a környező nagyközségeknek csütörtökre még van víztartalékuk – derült ki azon a találkozón, amit csütörtök délelőtt szerveztek a szászrégeni polgármesteri hivatalban.

Képünk illusztráció Fotó: Haáz Vince

Maros megye prefektusa, Mircea Dușă a többórás egyeztető gyűlés után a helyszínen is tájékozódott a gondokról, majd a sajtónak elmondta: a polgármesterektől megtudta, hogy a nagyközségeknek van tartalékban annyi vize, amennyi a csütörtöki napra és éjszakára szükséges.

{K1}

Szászrégenben viszont nincs tartalék, ezért már szerda éjszaka folyamán tartályokat helyeztek ki, szám szerint 19-et, és értesítették a lakókat, hogy honnan vihetnek vödrökkel, palackokkal maguknak vizet.

Mircea Dușă kiemelte, hogy a szászrégeni vízüzem vezetőségével folyatott beszélgetésen az is kiderült, hogy

a fő vezeték több mint 50 éves, és „nincs gazdája”.

A visszás helyzet amiatt alakult ki, hogy a szászrégeni önkormányzat és az alárendeltségében levő vízüzem nem akart része lenni a regionális vízszolgáltatónak, az Aquaservnek, így csak bérbe adta a vezetékrendszert. A régeni vízüzem vezetősége szerint a fővezeték cserét, az Aquaservnek kellene elvégeznie, a szolgáltató pedig ezt nem vállalja fel.

Dușă azt mondta, hogy a prefektúra jogászaival fogja átnézetni a szerződést, hogy kiderüljön, kinek a feladata a régi vezeték cseréje.

A találkozón elhangzott, hogy a helyi vízszolgáltató szakemberei már az éjszaka folyamán megtalálták, hogy hol hibásodott meg a vezeték és kiszivattyúzták az alatta összegyűlt vizet. Nekifogtak a kijavításának.

Ha semmiféle nehézség nem áll elő, akkor csütörtök éjfélig befejezik a meghibásodás kijavítását és újraindítják a szolgáltatást.

A csapból hosszú ideig még sárgás, piszkos víz fog folyni, s kérik a lakókat, hogy ezt ne használják fel, hanem hagyják, hogy csorogjon ki.

{A}

Péntek reggel nyolc órakor a szászrégeni közüzem újraindította a vízszolgáltatást a városban. Mint Nicu Tomuletiu, az Aquaserv sajtószóvivője elmondta, előre láthatóan 13 óráig jut el minden szászrégeni háztartásba a víz. A környező nagyközségek lakói csak este számíthatnak csapvízre. Az illetékes figyelmeztetett, hogy a szolgáltatás újraindításakor a csapvíz elszíneződött lesz és lerakodást tartalmazhat, ezért amíg nem tiszta, emberi fogyasztásra nem alkalmas.