Fűszer az olajban – különleges ízesítési módszerek a Főnix Konyhában

Fülöp-Székely Botond 2019. augusztus 29., 14:45

Nem csak a friss zöldfűszerekkel vagy azok szárított változatával érdemes ízesíteni az ételeinket, hiszen a belőlük készült olajjal is különleges hatást érhetünk el. Ezúttal egyebek mellett a fűszerolajak felhasználásáról beszélgettünk Bándi Sándor Domokossal, a Főnix Konyha szakácsával.

Bármilyen fűszerből készíthető különleges olaj Fotó: Bándi Sándor Domokos

Két kategóriára sorolhatjuk a konyhában használatos olajakat, hiszen

a napraforgóból készülteknek a sütésnél és főzésnél van szerepük, míg a fűszerolajakkal ízesíteni szoktunk

– magyarázta Bándi Sándor Domokos, a Főnix Konyha szakácsa. Utóbbiakkal már csak áruk miatt sem érdemes sütni-főzni – 25 lej egy olcsónak számító negyed literes fűszerolaj –, ugyanakkor a megfelelő, pirításhoz alkalmas hőmérsékletre sem lehet felhevíteni azokat.

Ha nincs zöldfűszer

A fűszerolajakra főleg a téli időszakban van nagyobb szükség, hiszen ilyenkor nem szedhetünk zöldfűszereket a kertünkből és az üzletekben is nehezebben fellelhetők – fejtette ki Bándi. Kiválóan ízesíthetünk velük egy-egy salátát, de akár közvetlenül a főzés befejezése előtt egy-egy ételt is. Utóbbi esetben főleg a köretek ízét lehet velük feldobni, például egy főzelékét vagy éppen püréét. „Ezen kívül a hideg francia saláta vagy éppen a töltött tojás elkészítése során is használhatunk egy kis fűszerolajat” – jegyezte meg.

A fűszerolajakról egyébként tudni kell, hogy nagyon egészségesek, sok vitamin van bennük ezért sokan magára fogyasztanak belőlük napi szinten egy-két centilitert.

Főleg az ősz és tavasz közti időszakban hasznos, ha fűszerolajjal ízesítünk Fotó: Bándi Sándor Domokos

Arra bíztatok mindenkit, hogy ne ódzkodjanak a fűszerolajaktól, hiszen az őszi és tavasz közötti időszakban olyan hatást lehet elérni velük, amelyet másképp nem tudnánk. Amúgy is fontos, hogy nyitottak legyünk az újra

– így a szakács.

Mi is készíthetünk

A kereskedelemben fellelhető fűszerolajak többségét hideg sajtolásos technológiával állítják elő, ugyanakkor rengeteg fajtája van, amit mai magunk is elkészíthetünk. „Ez nem is nehéz. Csak egy kis odafigyelés szükséges” – fogalmazott a szakács. Mint mondta, ehhez elsősorban tisztára kell mossunk egy üveget, amelyet aztán teljesen szárazra törlünk. Ebbe kell beletenni az általunk választott zöldfűszerből, ami például oregánó, koriánder, kapor, rozmaring, majoránna, babérlevél, bazsalikom vagy bármi más is lehet. Ha készen vagyunk, akkor 70–80 Celsius-fokra kell melegítenünk a napraforgó- vagy olívaolajat, amit aztán ráöntünk az alapanyagra és légmentesen lezárjuk az üveget. Utána

három napig naponta háromszor kell felrázni a keveréket, majd egy-két hétig sötét helyen állni hagyjuk a készítményt, lehetőleg szobahőmérsékleten.

Mi magunk is könnyedén készíthetünk fűszerolajat Fotó: Bándi Sándor Domokos

Ezután bátran elővehetjük és már használhatjuk is a fűszerolajunkat. Persze ezt csak zöldfűszerekből készíthetjük el, ha például szezámmag, dió vagy éppen tökmag alapú olajra van szükségünk, akkor azokat jobb, ha az üzletből vásároljuk meg, hiszen a leírt folyamat során megavasodhatnak – tanácsolta Bándi Sándor Domokos. A szakács kedvence ugyanakkor a szarvasgombából készített olaj, amelyet legegyszerűbben szintén a boltból szerezhetünk be.

Az olívaolajról

Sokan főznek olívaolajjal: ez elég költséges hóbort, mintsem szakszerű megoldás, hiszen eleve egy fűszerolajról van szó – szögezte le Bándi Sándor Domokos. Rámutatott, van aki szerint egészségesebb ezzel főzni, de ő ezt mindenképp cáfolja. Sőt az is előfordulhat, hogy nem lesz megfelelő a készített étel, ha nem az erre alkalmas napraforgóolajat használjuk.