Csak korlátozott számban tudnak égési sérülteket kezelni

Simon Virág 2019. augusztus 29., 12:50

Szigorú előírások vannak arra nézve, hogy miként kell eljárni az égési sérülést szenvedettek esetében, mikor lehet őket a Maros vagy a Hargita megyei sürgősségi kórházban kezelni, és mikor kell Bukarestbe vagy külföldre szállítani. Az előírások nyilvánvalók, de sok múlik a szakembereken is.

Archív Fotó: Pinti Attila

A szaktárca már 2017-ben kiadott egy rendeletet, amely előírja, hogy milyen körülményeknek kell lenniük az égési sérülteket kezelő központokban. Ennek nagyon kevés kórház felel meg.

A Maros Megyei Kórházban egy plasztikai sebészeti és égési sebeket ellátó kórházi osztály volt, ahol fogadták az égési sérülést szenvedetteket is. Idén júliusban volt egy súlyos égési sebekkel sürgősségire szállított fiatalember, akit napokig ott tartottak a rohammentő-szolgálatnál, majd Bukarestbe vitték, de belehalt sérüléseibe.

{A}

Az ügy kapcsán derült ki, hogy

Marosvásárhelyen már csak nagyon korlátozott számban kezelnek égési sérülteket.

Mint Ovidiu Gârbovan, a kórház igazgatója a fejlesztésekről tartott sajtótájékoztatón kifejtette, náluk nincsenek megfelelő körülmények arra, hogy teljesíthessék a minisztérium által előírt követelményeket. Az előírás értelmében azokat a betegeket, akiknek testén 10 százaléknál nagyobb felületen, illetve a nemi szerveken vagy a légzési funkciókat ellátó szerveken vannak égési sebek, azonnal Bukarestbe vagy külföldre kell szállítani.

Ezt az előírást a rohammentő-szolgálatnál is tudják, és nálunk is, a kórházi osztályon. Szigorú kritériumok alapján ítéli meg a szakorvos, hogy az égési sérülést szenvedett pácienst lehet-e helyben kezelni vagy sem. Mindannyian jól tudjuk, hogy az égési seb többszörösen fertőződhet, ezért a legfontosabb, hogy a páciens azonnal steril körülmények közé kerüljön. Ilyen szobánk nekünk nincs

– nyilatkozta a sajtónak Ovidiu Gârbovan. A megyei kórház igazgatója kiemelte, bíznak abban, hogy a szaktárca belátható időn belül elkezdi az égési sérülteket kezelő központ megépítését, és akkor helyben lehet majd kezelni a  súlyosabb állapotban lévő pácienseket is. Marosvásárhelyen a megyei kórházban évente átlagban 120 égési sérültet látnak el.

Mint Kiss Edit, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház sajtószóvivője a Székelyhonnak elmondta, a nagy testfelületen megégett, intubált betegeket vagy azokat, akiknek a légútjait is érinti a sérülés, rendszerint Bukarestbe viszik. Esetenként szállítanak át innen megégett betegeket Marosvásárhelyre, Temesvárra vagy Jászvásárra is. Ha jól körülhatárolt, nem kiterjedt az égési seb, akkor  a csíkszeredai kórházban kezelik.

Előfordul, hogy nincs hely az égési sérültek ellátására specializálódott központokban, ilyenkor Csíkszeredában kap ellátást a beteg mindaddig, amíg felszabadul egy hely.

Az égési sérüléseket a Sürgősségi Esetek Operatív Központjának (COSU) jelenti a sürgősségi osztály, és onnan irányítják a beteget abba az égési sérüléseket kezelő központba, ahol fogadni tudják. 2019-ben a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház Sürgősségi Betegellátó Egységében harminc égési sérülést szenvedett beteget láttak el, közülük kilencen szorultak további kórházi ápolásra, és mindannyiuk kezelése itt folytatódott.