Mesterségeket mutattak be roma gyerekeknek

Molnár Melinda 2019. augusztus 28., 21:57

Különböző mesterségeket mutattak be zömmel roma gyerekeknek a Caritas Nyári iskolájában. A kezdeményezők csökkentenék az iskolaelhagyást, úgy is, hogy tudják: hatodik osztály után, a fizikai és nemi érés nyomán nem a tanuláson jár a gyerekek esze.

Molnos Dénestől nem áll távol az önkénteskedés, tapasztalatait örömmel osztotta meg a gyerekekkel Fotó: Barabás Ákos

A székelyudvarhelyi Budvár lakótelepen élő gyermekeknek (többségük cigány származású) sokféle hátránnyal kell megküzdeniük. A Caritas munkatársai remélik, ha megtapasztalják, meg is jegyzik a tanultakat.

Bodó Csilla, a központ vezetője elmondta, a nyári programokon, akárcsak a tanév alatti délutáni foglalkozásokon, a részvétel önkéntes. Szívesen járnak a gyermekek, a szülők is érzik ennek hasznosságát. Annak ellenére azonban, hogy a program nyitott, nem jellemző, hogy a Budváron lakókon kívül mások is beneveznének.

Korondon igen, tette hozzá Tófalvi Orsolya, a Caritas gyermekprogramjainak Hargita megyei koordinátora.

Játék, tanulás, kommunikáció közben megszűnnek az etnikumok közötti különbségek.

Vetési Nándor, a közkapcsolatok helyi szakembere legfontosabbnak a szülőkkel, illetve gyermekekkel kialakított bizalmi kapcsolatot érzi, amely korábban Leskó Barbara tevékenységét övezte. Ezt megőrizve igyekeznek apró, de lényeges eredményeket elérni.

Fotó: Barabás Ákos

Mesterségekről a jövőért

Csilla hatodikosokat tanított, és nagyon szeretné, ha az ilyenkor bekövetkező iskolaelhagyást el tudnák kerülni azáltal, hogy a tanulás és a cél elérésének fontosságát megéreztetik a diákokkal.

Hatodik osztály után, a fizikai és nemi érés nyomán nem a tanuláson jár az eszük: a lányok szerelmesek lesznek, a fiúk napszámosok.

A szülők pedig nem az iskola folytatását támogatják.

Fotó: Barabás Ákos

A szakmai bemutatkozókon az elméleti ismeretközlés mellett gyakorlati bemutatókra is sor került. A hét négy napján vendégeiktől tanultak, péntekenként pedig összefoglalták a tapasztalatokat. Megismerhették a manikűrös, topográfus, fényképész, egészségügyi asszisztens eszközkészletét. A horgász arról vallott, hogy egy-egy foglalkozást később is meg lehet tanulni, ami nem kenyérkereső mesterség, ám hobbiként művelhető. Az orvostól megtanulták, mit jelent a hivatása és miként lehet eligazodni, ha több szakrendelő van egy egészségügyi intézményben.

Molnos Dénes autószerelő szeret önkénteskedni, a felkérésre tapasztalatait közkinccsé téve válaszolt. Kiváló kommunikációs és motivációs készséggel kérdezgette a fiúkat, és kitartásra ösztönözte őket: abban legyenek a legjobbak, ami érdekli őket.

{A}

A gyermekek tudnak írni-olvasni, a világhálót is használják. Sok ismeretük onnan való, de egy kislánynak az édesanyja varr otthon, ez kiderült Pál Tünde varrónő mesterségbemutatóján, amelyen azt is megtudták, milyen készségekkel, jártasságokkal kell rendelkeznie annak, aki szabni-varrni szeretne.