Tizenöt együttes mutathatja meg tehetségét a Siculus Fesztivál újabb kiadásán

Fülöp-Székely Botond 2019. augusztus 28., 17:32

Összesen tizenöt együttes méretkezik meg magyar nyelvű, saját szerzésű dalaival a három naposra tervezett Siculus Fesztiválon Székelyudvarhelyen. A kulturális programokkal színesített esemény gálaestjén az Anna and the Barbies is fellép.

Idén a székelyudvarhelyi Patkóban lesznek a fellépések – hangzott el a sajtótájékoztatón Fotó: Beliczay László

Szeptember 6-a és 8-a között szervezi meg a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont (HMHF) Székelyudvarhelyen a Siculus Fesztivál immár hetedik kiadását.

A rendszerváltozás előtti időszakban fénykorát élő zenei tehetségkutató megmérettetést a kilencvenes évek után tavaly szervezték újra.

Fotó: Beliczay László

Bartalis Izabella, a HMHF igazgatója szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, rendezvényük célja, hogy

egyedi lehetőséget biztosítsanak az erdélyi, saját, magyar nyelvű szerzeményeiket játszó fiatal együtteseknek a bemutatkozásra és az egymás közti megmérettetésre.

El szeretnék érni, hogy a tehetséges zenészek szülőföldjükön is ismertté válhassanak. „Ez egy dobbantási lehetőség a fiataloknak, ám nem szeretnénk szerződésekkel megkötni a kezüket, mint más tehetségkutatók esetében” – fogalmazott.

Fotó: Beliczay László

Nőtt a rendezvény

A tavalyi szerényebbnek mondható körülményekhez képest,

idén már a Márton Áron téren állítanak fel a színpadot a meghívott és a versenyző együtteseknek

– hangzott el a sajtótájékoztatón. Kiderült az is, hogy tavaly óta nőtt a rendezvény népszerűsége, hiszen több mint húsz zenekar jelentkezett – egész Erdély területéről – a megmérettetésre, akik közül végül csak

a tizenöt legjobb állhat jövő hétvégén a héttagú zsűri és a közönség elé.

{A}

A programnyitó ünnepséget szeptember 6-án, pénteken délután négy órakor tartják meg a Márton Áron téren, utána este nyolcig öt együttes méri össze tudását. Másnap, szombaton délután öt órától újabb öt együttes mutatja be dalait. Vasárnap újabb öt versenyző lép fel, majd a zsűrizést követően este nyolc órától eredményhirdetést tartanak. Az Anna and the Barbies este tíz órától lép fel a gálaműsor részeként.

A díjakról
A verseny nagydíját elnyerő zenekar 1000 euróval lesz gazdagabb, a legjobb szerzeményért 500 euró jár, akárcsak a legjobb dalszövegért és a legjobb énekesnek és hangszerszólistának is. A díjazottaknak mindemellett fellépési lehetőségeket is biztosítanak.