A román alkalmazottak magyarul tanulnának, a magyar állástalanok románul

Bíró Blanka 2019. augusztus 28., 16:53

Augusztustól magyar nyelven is szervezhetnek továbbképző tanfolyamokat az állástalanoknak – jelentette be sajtótájékoztatón a Kovászna Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség igazgatója.

Különböző képzéseket szerveznek a munkanélkülieknek, hogy újra munkába állhassanak. Képünk illusztráció Fotó: 123RF

Kelemen Tibor szerint ez könnyítés, hiszen eddig hivatalosan csak románul képezhették a munkanélkülieket, noha az előadók igyekeztek megértetni a tananyagot azokkal is, akik nem beszéltek jól románul. Ezentúl a vizsgáztatást is le lehet bonyolítani magyar nyelven, bár ez még szervezést igényel.

Közben az állástalanok egy része azt kéri, hogy szervezzenek románnyelv-tanfolyamot, ez viszont akadályokba ütközik, hiszen a nyelvtudás nem szakma, hanem kompetencia. Ennek ellenére nem lehetetlen, korábban megszerezték a jóváhagyást a spanyolnyelv-tanfolyamok szervezésére, mert akkor arra volt nagy igény, most azonban változott a kereslet, inkább németül tanulnának az álláskeresők, erre azonban még nincs engedélyük. Ugyanakkor

az ügyfélfogadással foglalkozó román nemzetiségű alkalmazottak jelezték, hogy szívesen tanulnák a magyar nyelvet,

azonban az ügynökség csak a munkanélkülieknek szervezhet ingyenes tanfolyamokat – pontosított az igazgató.

{A}

Jelenleg tíz tanfolyam zajlik, többek között Bölönben fodrászmesterséget tanulnak, míg Szotyorban pékinasok dolgoznak. Képeznek még favágókat, takarítókat, könyvelőket, asztalosokat, ácsokat is. A tájépítész és kertész szakra nincs elég jelentkező, pedig azt hitték, ez vonzó lehet, hiszen a virágkertészetek folyamatosan keresnek munkaerőt, ám az állástalanok azzal hárítanak, hogy ők tanfolyam nélkül is tudnak kertészkedni.

A munkaadók hegesztőt is folyamatosan keresnek, de erre sincs jelentkező. Sokan érdeklődnek a betegápolói szakma iránt, viszont ilyen képzésre az ügynökségnek nincs jóváhagyása.