Kortárs művek is helyet kapnak a Csíki Játékszín új évadában

Barabás Hajnal 2019. augusztus 28., 16:38

A klasszikus darabok mellett több kortárs műnek is helyet adnak a Csíki Játékszín legújabb évadában. A 2019–2020-as színházi évadra már kiválthatók a bérletek, a régi bérleteseknek pedig szeptember 6-áig tartják fenn helyeiket.

Új előadások, új színészek. Új évadra készül a Csíki Játékszín Fotó: Gábos Albin

„Meglepetésekkel teli évadra számíthatnak nézőink a legújabb évadban” – fogalmazott Kányádi Szilárd, a Csíki Játékszín igazgatója az új évadot ismertető szerdai sajtótájékoztatón. Mint mondta,

ezúttal a klasszikus darabok mellett több kortárs műnek is teret adnak, és a széles választékkal igyekeznek életkortól függetlenül mindenkit megszólítani.

A csíkszeredai társulat 2019–2020-as évadában klasszikusként szerepel Móricz Zsigmond–Székely Csaba Rokonok című darabja, Parászka Miklós rendezésében. Az előadást szeptemberben mutatják be, a próbák már zajlanak. Majd William Shakespeare III. Richárd című királydrámáját is játszani fogják, mint megtudtuk, a darab rendezője, Vladimir Anton első alkalommal dolgozik együtt a Csíki Játékszínnel. Ezután A gála címmel népszerű szilveszteri előadásuk következik, Györfi Csaba rendezésében. A bérletesek ugyanakkor az új évadban a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház vendégjátékát is láthatják.

Fotó: Gábos Albin

Egyelőre csak a Hét munkacímmel hirdették meg az évad egyik kortárs nagyszínpadi darabját, amelynek szövegén még dolgoznak. A művet Visky András rendezi. Az idei évadban két stúdió-előadást fognak bemutatni, mindkettő kortárs darab. Az egyiket – egyelőre cím nélkül – Hatházi András rendezi, ennek összeállítása, forgatókönyvének megírása szintén folyamatban van még. A másik stúdió-előadás Valaki álma munkacímmel ugyancsak mai társadalmi problémákat feszeget. Csíki Zsolt, a darab rendezője elmondta, a bukaresti csatornarendszerekben élők világát szeretnék bemutatni egy fiatal lány, Cătălina életén keresztül úgy, hogy a mű szövegét a témához kapcsolódó dokumentumfilmekből, interjúkból merítik, ugyanakkor a forgatókönyv gerincét a csatornatársadalom királyával, a jelenleg a temesvári börtönben raboskodó Bruce Lee-vel  készítendő interjú fogja képezni.

{A}

Mesedarabok

A gyermekek számára a csíkszeredai társulat előadásában a Kunigunda hozománya című darab lesz látható, továbbá a gyergyószentmiklósi társulat a Négyszögletű kerek erdő című mesejátékkal készül, a székelyudvarhelyi színház pedig a Hókirálynő című darabbal. A mesebérletek a vendégjátékokra is érvényesek lesznek.

Fotó: Gábos Albin

Változások

A Csíki Játékszín társulata Tóth Jessica és Borsos Tamás személyében két új színésszel bővül, ugyanakkor a marketingosztály működése is szervezettebbé válik, és ezáltal 

a nézőknek lehetőségük lesz betekintést nyerni a színházi munkafolyamatokba, abba, hogy miként születik meg egy-egy produkció.

Tavalyhoz képest változás, hogy idén 12 bérlet helyett 10-et hirdetnek meg, összevonták ugyanis azokat, amelyek nem voltak teltházasak. Megtudtuk továbbá, hogy a tavalyi előadások közül is játszanak néhányat az új évadban, így például a Mágnás Miska című operettet, a Sirály és az Ünnepek háza című darabot, a stúdió-előadások közül pedig a Párnaember és az Ásó-kapa címűt.

Fotó: Gábos Albin

A bérletekről
A színházbérlet négy, illetve öt nagyszínpadi előadásra érvényes, és 14 éven felülieknek ajánlott. A Bánk bán bemutatóbérlet, valamint a Prospero, az Antigoné és a Don Juan bérlet egy ötödik előadásra is belépést biztosít. A mecénások 450 lejes árú bérlettel támogathatják az előadásokat. A premierekre érvényes Bánk bán bérlet 125 lejbe kerül. Az ötelőadásos felnőttbérletek 100 lejbe kerülnek, nyugdíjasok és diákok kedvezménnyel, 65 lejért válthatják ki. A négyelőadásos bérletek 80 lejért vásárolhatók meg, nyugdíjas- és diákkedvezménnyel 50 lejért. A tavalyi bérletesek helyét szeptember 6-áig tartják fenn. A 6–12 éveseknek szóló Mesebérlet három előadásra érvényes, ára 20 lej. A 25 lejért vásárolt mesebérlet a Lurkó Fesztivál egyik előadására is belépést biztosít.