Van még remény, hogy eltörlik a rekordbírságot a korondi felirat ügyében

Fülöp-Székely Botond 2019. augusztus 28., 09:07

Már kevesebb, mint két hét áll a korondi polgármester rendelkezésére, hogy leadja a csíkszeredai törvényszéken a községháza felirat eltávolítását igazoló bizonyítékait. Reméli, hogy eltörlik a rá kiszabott közel 100 ezer eurós bírságot.

Az igazságszolgáltató szervek nem hiszik, hogy eltávolították a községháza feliratot Fotó: Barabás Ákos

Korábban azt állapította meg a marosvásárhelyi táblabíróság, hogy 2016-tól számítva minden nap késlekedésért

a minimálbér húsz százalékát kell bírságként kifizesse a korondi polgármester – valamint napi száz lejt az őt beperlő Dan Tanasă blogger részére –, amiért szerintük nem távolította el a hivatal épületéről a Községháza feliratot.

{K1}

Noha akkor nem volt meghatározva a bírság konkrét összege, a számítások szerint közel százezer eurós büntetésről van szó. Katona Mihály lapunknak elmondta, hogy néhány napja kapott egy értesítést a csíkszeredai törvényszékről, miszerint

szeptember 5-ig leadhatja a rendelkezésére álló bizonyítékokat a felirat eltávolítására vonatkozóan.

{K2}

Ha ezeket figyelembe veszi a törvényszék, akkor a tisztségviselő szerint van rá esély, hogy eltörlik az igazságtalanul kiszabott rekordnagyságú bírságot. Ha ez mégsem, akkor kiközlik a büntetés konkrét összegét.

Nem tudja kifizetni

„Most van a legnagyobb szükségem a politikum és az emberek támogatására, hiszen eldől, hogy ki kell-e fizessem a hatalmas kiszabott bírságot.

A székelykeresztúri városháza felirat ügyében kedvező döntés született, én is ebben reménykedem, hiszen nem tudom kifizetni ezt a nagy pénzösszeget

– magyarázta.

{K3}

Hozzátette, az esetnek talán az a legfájóbb része, hogy még 2016-ban eleget tett a Dan Tanasă által indított perben született ítéletnek, és eltávolította a feliratot,

az igazságszolgáltató szervek mégis bírsággal sújtották, figyelembe sem véve az általa felsorakoztatott bizonyítékokat.

{K4}

Az említett eljárással párhuzamosan a bukaresti legfelsőbb bíróságon is folynak tárgyalások a Községháza felirat ügyében: egy tanú fellebbezett a korábbi ítélet ellen, amiért nem vették figyelembe a polgármestert igazoló vallomását.

{A}