Idén aszfalt kerül az Agyagfalva és Székelymuzsna közötti út utolsó szakaszára

Fülöp-Székely Botond 2019. augusztus 27., 20:31

A törvények folyamatos változása hátráltatta az Agyagfalva és Székelymuzsna közötti 15-ös jelzésű községi út újjáépítését, ezért is tolódott őszre az utolsó, Székelyderzshez tartozó szakasz leaszfaltozása.

Már csak az alap- és a kopóréteg aszfalt hiányzik az útszakaszról Fotó: Barabás Ákos

Elhelyezték az átereszeket, megépítették a támfalakat, lebetonozták a sáncokat, kiszélesítették és megalapozták az utat, ugyanakkor egy hidat is újjáépítettek a székelymuzsnai Patak utcában, hogy elkerüljék az esetleges árvizeket – sorolta István Adrián, Székelyderzs község polgármestere, hogy milyen munkálatokat végeztek el az elmúlt években a 15-ös községi út hozzájuk tartozó szakaszán. Mint mondta, szerették volna, ha az aszfalt is rákerül az útra, ám

az építkezési iparra is érvényes minimálbér-emelés rengeteg akadályt gördített eléjük.

Egyrészt aktualizálni kellett a projektet, másrészt pénzt kellett előteremteni a 220 ezer lejjel megnövekedett költségekre. Korábban 1,9 millió lejért pályáztak sikeresen az Országos Vidékfejlesztési Programban (PNDL), de ez a megváltozott helyzet miatt már nem bizonyult elegendőnek.

Fotó: Barabás Ákos

„Nem baj az, ha nőnek a bérek, sőt szükség van rá, csak ezt megfelelőképpen át kell gondolni az alkalmazásuk előtt, hiszen egy folyamatban lévő projekt esetén rengeteg bonyodalmat okozhat. A többletköltséget ugyanis elő kell teremteni, ez pedig nem egyszerű egy kisebb önkormányzat számára” – magyarázta István, hozzátéve, hogy hónapokig az sem volt világos, az ilyen projektek esetén pontosan miként alkalmazhatják a béremelést.

A problémát ugyanakkor tetézte az is, hogy csak áprilisban tudták elfogadni a helyi költségvetéssel kapcsolatos határozattervezetet. „Tervezni sem lehet, ha nincs elfogadott költségvetésünk” – jegyezte meg. Hozzátette,

egyedüli jó dolog a beruházás során az volt, hogy a fejlesztési minisztérium időben utalta az elvégzett munka ellenértékét.

A többletköltséget egyébként Hargita Megye Tanácsának segítségével sikerült előteremteni, ők ugyanis 60 ezer lejjel támogatták a megváltozott értékű projekt finanszírozását. A maradék 160 ezer lejt saját költségvetésükből kellett kiszorítaniuk – fejtette ki a polgármester.

Fotó: Barabás Ákos

István Adrián rámutatott, idén mindenképp be szeretnék fejezni a munkálatokat, így év végéig a kopó- és az alapréteg aszfaltot is leteríti majd a kivitelező, amely az úton keletkezett hibák kijavításával kezdi el a munkát hamarosan.

„Sok baj van vele, de mindenképp szükség van a hasonló beruházásokra, hiszen fellendülést jelentenek a községnek. Ez abból is látszik, hogy már most jelentősen megnőtt a forgalom a félkész útszakaszon” – magyarázta a polgármester.

Az út Bögöz községhez tartozó részének felújítása egyébként már korábban befejeződött egy másik pályázat részeként.

{A}