Lebénult a kenyérkereső családfő, segítségre szorul a család

Barabás Hajnal 2019. augusztus 27., 22:02

Nehéz élethelyzettel kell szembenéznie az újtusnádi Oratovszki családnak, miután az egyedüli kenyérkereső, a családfő nyaktól lefele lebénult. A négygyermekes család meglehetősen szerény körülmények között tengődik, gyógyszerekre, gyógytornászra már nem is futja.

Kenyérkereső nélkül maradt az újtusnádi család. Segítségre van szükségük Fotó: Gábos Albin

Szorult helyzete miatt fordul segítségért a nyilvánossághoz egy újtusnádi család, miután az alig 34 éves családfő, Oratovszki Csaba júniusban balesetet szenvedett a Balatonnál. Csekély mélységű vízbe ugrott fejest, ezzel eltörve a nyakcsigolyáját, amelynek következményeként nyaktól lefele lebénult.

Ő volt a családban az egyetlen kenyérkereső, aki dolgozni ment ki Magyarországra.

Miután megműtötték, hazaszállították Újtusnádra, ahol máig otthon ápolja élettársa. Vas Hajnal négy gyermeküknek is gondját viseli, a legkisebb Kristóf óvodáskorú, Krisztián, Kitti és Klementina pedig kisiskolások. A család mindössze egy szobában tengeti az életét, és van még egy kicsi konyhájuk. Mint megtudtuk, annyira nehéz helyzetbe kerültek, hogy most már a szükséges vérhígító gyógyszereket sem tudják megvenni, a gyógytornászt sem tudták kifizetni.

Fotó: Gábos Albin

Eddig heti háromszor járt a gyógytornász, most már csak heti két alkalommal, de a gyógytorna segítségével sikerült elérni, hogy már könnyebben tudom mozgatni a fejem oldalra, és a karjaimat is meg tudom emelni, bár az ujjaimat még nem tudom mozgatni

– magyarázta a fiatal férfi. Mint megtudtuk, kemény munkával a tolószékben is meg tudja tartani már magát. Abban bízik, hogy a továbbiakban az állapota még sokat fog javulni, ennek a célnak az eléréséért pedig nagy szüksége van a gyógytornára. Egyébként csak szeptemberben folyósítják a betegnyugdíját, amelynek összegét 500 lejben állapították meg, a család úgy véli, ebből az összegből nehezen fogják tudni fedezni a család fenntartási költségeit is, nemhogy a szükséges gyógyszereket és gyógykezelést.

Amennyiben segítenének a bajba jutott családon, pénzadományukat utalhatják a következő bankszámlaszámra: OTP BANK ROMANIA, Vas Hajnal, IBAN: RO32OTPV260000589694RO01, Swift/Bic: OTPVROBUXXX

{A}