A víkendtelepi fedett medence bezárásával fenyegetőzik a marosvásárhelyi városháza

Simon Virág 2019. augusztus 27., 15:54

Közleményben tudatta a városháza az érdekeltekkel, hogy szeptember elejétől nem nyitja meg a Víkendtelepen levő fedett, olimpiai méretű úszómedencét. A megszorító intézkedés több száz profi úszót és úszni tanuló gyereket érint. 

Fotó: Haáz Vince

Amióta a marosvásárhelyi RMDSZ-es tanácsosok nem szavazták meg a városvezetés által elképzelt költségvetés-kiegészítést, nincs olyan nap, hogy ne legyen egy közlemény a városháza részéről, hogy milyen munkálatot nem lehet folytatni, és milyen megszorításra lehet számítani emiatt.

A keddi nap közleménye arról szólt, hogy a helyi tanácsosok „megcsonkították” a Víkendtelepen működő fedett, olimpiai méretű medence fenntartására szánt költségvetést, ezért nem tudják a közüzemi számlákat kifizetni és a szükséges munkálatokat elvégezni. Sőt

kénytelenek a sátorral befedett és köznyelven csak „ballonnak” nevezett medence tevékenységét meghatározatlan időre felfüggeszteni.

A fedett medence augusztusban mindig zárva van, az edzők ilyenkor szabadságolnak, a medencében leengedik a vizet, általános fertőtlenítést végeznek, és a zuhanyozóknál, öltözőknél is elvégzik a szükséges javításokat. Szeptembertől több száz profi úszó és úszni tanuló kisgyerek várja, hogy újra kinyisson a medence és ők gond nélkül sportolhassak, fejlődhessenek.

A városháza sajtószóvivője,

Cosmin Balga szerint az RMDSZ-es tanácsosok bosszút akarnak állni a város polgármesterén és ennek a levét isszák a gyerekek és sportolók.

Blaga azt nyilatkozta, hogy a gáz-, villany- és vízszámlákra havonta 8 ezer lejre van szükség, s ez nem volt teljes mértékben belefoglalva az áprilisban elfogadott városi költségvetésbe, hiszen tudták, hogy lesz költségvetés-kiegészítés. De ezen nem szavazták meg a kért összegeket, így a város nem tudja szeptember elsejétől megnyitni a „ballont”.

{A}

A városi önkormányzat költségvetési bizottságának elnöke, Csiki Zsolt érdeklődésünkre elmondta, hogy

a város nem játszik tiszta lapokkal, hiszen a fedett medence működéshez szükséges teljes összeg benne kellett volna legyen az éves költségvetésben.

Ha nem volt benne, akkor a költségvetési kiegészítésről szóló egyeztetéskor a szakbizottságokban fel kellett volna hívni erre a figyelmet. Mivel ez nem történt meg, a „ballon” fenntartásáról nem volt szó a kiegészítéskor, Csiki úgy véli, hogy most minden valós és kitalált hiányt a magyar tanácsosokra akar fogni a városvezetés.

Tudomásunk szerint kedden kora délután összeült a költségvetési szakbizottság, s az úszóedzők jelenlétében próbálta tisztázni a fenntartási költségek körüli kérdést, hogy megoldást találjanak és elkerüljék a megszorító intézkedést. Dorin Florea polgármester tavaly januárban is meglebegtette, hogy bezárja a fedett olimpiai méretű medencét és az ezt befedő sátrat átviszi a Ligetbe, ahol teniszpályákat alakíttat ki. Végül nem történt semmi.