Medvebocsot gázoltak el Újtusnád közelében

Barabás Hajnal 2019. augusztus 27., 13:45

Alig féléves medvebocsot ütöttek el hétfő este Újtusnád és Nagytusnád között. Az illetékes hatóságok képviselői másnap a helyszínen vették jegyzőkönyvbe, hogy baleset következtében pusztult el a vadállat. A helyi vadászegyesület elszállította, hogy megsemmisítse a tetemet. 

Az út menti kukoricásba járt rendszeresen a medvecsalád Újtusnád közelében. Az egyik medvebocsot az úton ütötte el egy autó Fotó: Gábos Albin

Az Újtusnád és Nagytusnád közötti útszakaszon ütöttek el egy medvebocsot hétfő későn este. A Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség, a Hargita Megyei Környezetőrség, valamint a Szent Anna Vadászegyesület képviselője, illetve Tusnád község állatorvosa kedden a helyszínen vizsgálódott, majd jegyzőkönyvbe vették, hogy

a vadállat közúti balesetben pusztult el, kizárva az orvvadászat vagy szándékosság lehetőségét.

Az illetékesek szerint egy alig féléves nőstény medvebocsot gázoltak el.

Fotó: Gábos Albin

Mint megtudtuk,

azon a szakaszon gyakran vonult át az út menti kukoricásba egy hárombocsos anyamedve bocsaival, de ezúttal egyiküket elütötték. Az anyamedve sokáig ott időzött a baleset helyszínének közelében, nem is lehetett megközelíteni a bocs tetemét.

Az eljárás szerint miután az állatorvos megállapította a halál okát, a vadászegyesület köteles elszállítani és elégetni, vagy adott esetben eltemetni a vadállat maradványait.

Fotó: Gábos Albin

Egyre több a medvegázolás

Az utóbbi időben közel tíz medve pusztult el vonat-, illetve közúti balesetben Hargita megyében. Domokos László, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója elmondta, ezekben az esetekben jegyzőkönyvet állítanak össze az illetékes hatóságok, amelyet a szakminisztériumba továbbítanak. A károsult ennek a jegyzőkönyvnek az alapján kérhet kártérítést a biztosítótól, vagy per útján a minisztériumtól. Mint megtudtuk, többek között Tusnádfürdő kijáratánál gázoltak halálra szintén egy 3-4 éves medvét néhány nappal ezelőtt, továbbá Szováta és Parajd között, illetve Parajd és Sófalva közötti útszakaszokon két medvebocsot ütöttek el járművel. Maros megyében is elgázoltak nemrég egy medvét, amely ugyan nem pusztult el az ütközésben, de olyan súlyos sérülése volt, hogy minisztériumi jóváhagyással meg kellett lőni.

{A}