Azonos csoportban a Sirius és a KSE, külön a Sepsi-SIC

Horváth Bálint Ottó 2019. augusztus 27., 12:05

A Román Kosárlabda-szövetség kisorsolta a női Nemzeti Liga menetrendjét. Az október 2-án rajtoló tizennégy csapatos bajnokság első szakaszában két csoportban zajlanak a küzdelmek.

Akárcsak az előző bajnoki idényben, az új szezonban is találkozik egymással a marosvásárhelyi és a kézidvásárhelyi csapat. Archív Fotó: Haáz Vince

A sportági szövetség idén is megváltoztatta a lebonyolítási rendszert, és az értékcsoportok helyett földrajzi elhelyezkedés szerint osztotta szét a csapatokat. A mezőnyben található székelyföldi együtteseket két külön csoportba sorolták be.

A Nyugati csoportban a Szatmárnémeti VSK, az Aradi FCC, a Kolozsvári U, a Kézdivásárhelyi SE, a Nagyváradi CSU, a Marosvásárhelyi Sirius és a Nagyszebeni VSK, míg a Keleti csoportban a címvédő Sepsiszentgyörgyi Sepsi-SIC, a Brassói Olimpia, a Bukaresti Rapid, a Bukaresti Agronomia, a CSM Alexandria, a Konstancai Phoenix és a CSM Târgoviște kapott helyet.

Érdekesség, hogy a Sepsi-SIC a Keleti csoportban játszik nagyrészt dél-romániai csapatok társaságában, míg a Kézdivásárhelyi SE és a Marosvásárhelyi Sirius – amely visszatér a bajnokságba, miután az előző szezonban még VSK néven szerepelt – a Nyugati csoportban érdekeltek, és a nyitófordulóban éppen egymás ellen játszanak.

A nyitóforduló programja:

Nyugati csoport: Nagyszebeni VSK–Szatmárnémeti VSK, Marosvásárhelyi Sirius–Kézdivásárhelyi SE, Kolozsvári U–Nagyváradi CSU, az Aradi FCC szabadnapos.
Keleti csoport: Brassói Olimpia–Sepsiszentgyörgyi Sepsi-SIC, CSM Alexandria–CSM Târgoviște, Bukaresti Agronomia–Bukaresti Rapid, a Konstancai Phoenix szabadnapos.

Az alapszakaszban oda-visszavágókat játszanak tizennégy forduló keretében, mindegyik játéknapon egy csapat szabadnapos lesz. A bajnokság első része január 4-ig tart, majd a két csoport első három-három helyezettje egymás ellen folytatja az A jelű csoportban, míg a többiek a B csoportban játszanak.

A pontvadászat második részében ugyancsak kétszer találkoznak egymással a csapatok, ezt követően

az A csoport első és második helyezettje automatikusan bejut a rájátszás elődöntőjébe,

a további négy csapat pedig a negyeddöntőben mérkőzik meg. A rájátszásban a párharcok három győzelemig tartanak.

Ami a szabályokat illeti, mindegyik mérkőzésen két romániai kosárlabdázó az elejétől a végéig kötelezőem a pályán kell legyen, egyikük pedig a huszonhárom év alatti kikötésnek is meg kell feleljen, a csapatok pedig legfeljebb öt idegenlégióst nevezhetnek. További követelmény, hogy az együttesek legalább egy ifjúsági csapatot is kell indítsanak, ellenkező esetben öt pontos büntetést kapnak.

Kisorsolták a Román Kupa október 16-án és 23-án rendezendő első körének párosításait, ahol az előző idényben döntős Sepsi-SIC és a Szatmárnémeti VSK szabadnapos lesz. A párharcok a következők: Bukaresti Rapid–Kolozsvári U, Bukaresti Agronomia–Marosvásárhelyi Sirius, Konstancai Phoenix–Kézdivásárhelyi SE, Nagyváradi CSU–Alexandria, Nagyszebeni VSK–Brassói Olimpia, CSM Târgoviște–Aradi FCC.