Megkezdődött a Vásárhelyi Forgatag, az összetartozás és bizalom rendezvénye

Antal Erika 2019. augusztus 26., 21:03

Hivatalosan is kezdetét vette a 7. Vásárhelyi Forgatag, Marosvásárhely magyar közösségének ünnepi rendezvénysorozata hétfőn este a Nemzeti Színház nagytermében.

Érkezés Fotó: Haáz Vince

A megnyitó ünnepségen először Portik Vilmos és Soós Zoltán köszöntötte az egybegyűlteket. A két főszervező a Forgatag céljáról beszélt: azért kezdeményezték a rendezvény megszervezését, hogy a vásárhelyieknek legyen alkalmuk beszélgetni, közös asztalhoz ülni, kezet nyújtani egymásnak politikai, vallási, világnézeti meggyőződéstől függetlenül.

A Forgatag rendeltetése ugyanakkor bemutatni a marosvásárhelyi magyar kultúrát, azt, hogy minden humán feltétel adott, hogy kulturális központ legyen Vásárhely. A Forgatag

nem miccs- és sörparti, hanem egy közösség ünnepi rendezvénye,

amely megmozgatja a város apraját és nagyját – hangzott el a megnyitón.

Portik Vilmos és Soós Zoltán főszervezők köszöntik a résztvevőket Fotó: Haáz Vince

Farkas Balázs, Magyarország csíkszeredai főkonzulátusának első beosztott konzulja is köszöntötte a résztvevőket. Arról beszélt, hogy a Vásárhelyi Forgatag sikeres rendezvény, amely üzenetet hordoz: értéke van a munkának és az összefogásnak. A város polgárai élni akarnak, életet akarnak itt, a szülőföldjükön. A magyar kormány pedig elkötelezett és komoly partner ebben – hangsúlyozta.

A forgatagozókat köszöntötte Péter Ferenc, a Maros megyei önkormányzat elnöke is, aki a kultúra megtartó erejét hangsúlyozta, azt, hogy az identitás megőrzéséhez nemcsak utat és házat kell építeni, de a „kötőanyagot is meg kell erősíteni”, és a kultúrát becsülő nemzedéket kell nevelni.

Telt ház a megnyitón Fotó: Haáz Vince

Végül Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke osztotta meg gondolatait. Szerinte ünnep csak ott van, ahol közösség is van. Kell a közösség a karácsonyhoz, a születésnaphoz és a városi ünnepekhez is – hangsúlyozta, majd megköszönte Portik Vilmosnak és Soós Zoltánnak, valamint a csapatuknak, hogy nem morgolódtak, nem búslakodtak azon, hogy mit és hogy nem lehet, hanem hozzáláttak a szervezéshez, és

hét évvel ezelőtt megteremtették a város ünnepét.

Az ünnepi megnyitót a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Táncrapszódia című produkciója követte, amelyet a nagy érdeklődésre való tekintettel este kilenctől megismételnek.

A Forgatag első napján, hétfőn este nyolctól a várban a Magyar Állami Operaház Donizetti Szerelmi bájital című vígoperáját tekinthette meg a vásárhelyi közönség. A késő esti órákban pedig a Vársétányon utcacsillagászaton ismerkedhetnek az érdeklődők a csillagképekkel.

Táncrapszódia a Nemzeti színpadán Fotó: Haáz Vince

Kedden délelőtt tizenegykor a Tékaforgataggal folytatódik a szeptember 1-jéig tartó Vásárhelyi Forgatag. A Teleki Téka rejtett zugain vezeti végig az érdeklődőket Kovács Bányai Réka könyvtáros. Kedden és szerdán délelőtt tizenegy órától, csütörtökön pedig délután hat órától indulnak a séták, ugyanakkor csütörtökön délelőtt tizenegytől Németh-Jakab Imola segítségével hallássérülteknek nyílik lehetőség végiglátogatni a tereket.

Az összetartozás és bizalom rendezvénye – hangzott el a színpadról az augusztus 23. és szeptember 1. közötti eseménysorozat lényege. A háromszáznál is több rendezvény több tucat helyszínen várja a vásárhelyieket és nemcsak.

{A}