Manus Őrkői Cigánytalálkozó: hídépítés, nem pedig cigánysimogatás

Bíró Blanka 2019. augusztus 26., 17:36

A sepsiszentgyörgyi Őrkő negyedben élő mintegy négyezer fős roma közösség és a város többi részében lakók között tátongó szakadékot próbálja áthidalni a hétfőn kezdődő Manus (cigányul: ember) Őrkői Cigánytalálkozó.

Fotó: Bíró Blanka

A helyi Lármafa Egyesület harmadik alkalommal szervezi meg a színes, rendkívül sok programot felvonultató kisfesztivált, segítve a két közösség egymásra találását.

Célkitűzésük, hogy a városlakók megismerjék az őrkőiek kultúráját- az egyedi őrkői táncokat, dalokat- másrészt, hogy a romák felismerjék saját értékeiket, önbizalomra szert téve megtalálják a helyüket a társadalomban.

Archív Fotó: Bede Kincső

Csernátoni Lóránd a Lármafa Egyesület elnöke a hétfői sajtótájékoztatón leszögezte:

a rendezvény nem „cigánysimogatás”, ahogyan egyesek korában megfogalmazták.

A kezdeményezők nem naivak, ismerik a problémákat, ám ha mind a két közösség tagjai félreteszik az előítéleteket, őszintén megfogalmazzák, „nem seprik szőnyeg alá” a gondokat, az alkalmat teremthet az egymásra való figyelésre.

{A}

Az egyhetes minifesztivál két elemből tevődik össze: a városban roma kulturális hetet tartanak, majd péntektől kiköltöznek az Őrkő negyed alá, a horgásztavak mellé. Az első részben fotókiállítás, dokumentumfilm-, játékfilm-vetítés, színházi előadás, irodalmi est, Neno Iliev & Atesh & Venera koncert van programon. A második részben

kirakodóvásár, focimeccs, gyermekfoglalkozások, lóverseny, férfi ügyességi és női szépségversenyek – úgynevezett shukár versenyek – táncelőadások, Heveder és Nadara koncertek és tábortűz melletti cigány táncház várja az érdeklődőket

– ismertette Fekete Lovas Zsolt színművész, szervező. Hozzátette, tapasztalataik szerint bármikor ki lehet látogatni a rendezvényre, spontánul is folyamatosan alakulnak a programok.

Archív Fotó: Bede Kincső

Idén kerekasztal-beszélgetéseket is szerveznek, pozitív példákat vonultatnak fel- cigány származású művészeket, tudósokat, politikusokat, mesterembereket hívtak meg. Másrészt hazai romológusok, szociológusok, karitatív szervezetek képviselői, cigány témában kutató hazai és magyarországi szakemberek tartanak előadásokat. Fekete Lovas Zsolt arra kéri a sepsiszentgyörgyieket, látogassák a fesztivált, hiszen az teljesen biztonságos és nagyon szórakoztató.

A fesztivál részletes programja az alarmafa.eu honlapon vagy a rendezvény Facebook-oldalán követhető.

Archív Fotó: Bede Kincső