Aki a pótérettségi hétfői írásbelijén is jól teljesített, az már úgy is örülhet, hogy még nem ért véget a vizsgaszesszió

Széchely István 2019. augusztus 26., 20:01

A szaknak megfelelő választott tantárgyakból írásbeliztek a pótérettségizők hétfőn, ezzel befejeződött a vizsgasorozat nehezebb része, már csak a tét nélküli készségfelmérő vizsgák vannak hátra az idei pótérettségiből.

Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Az utolsó írásbeli napján pszichológiából, logikából, közgazdaságtanból, filozófiából, szociológiából, biológiából, kémiából, fizikából, földrajzból vagy informatikából vizsgáztak a pótérettségizők, attól függően, hogy milyen profilú osztályban fejezték be a tizenkettedik osztályt.

A három székelyföldi megyében összesen majdnem ezer fiatal vizsgázott a felsorolt tantárgyak valamelyikéből, legtöbben, 568-an Maros megyében. Ott a vizsgára előzetesen feliratkozottak közül 113-an hiányoztak az írásbeliről.

{K2}

Hargita megyében 210-en vizsgáztak, a hiányzók száma 53 volt, és valamivel kevesebben, 160-an írásbeliztek Kovászna megyében, ahol a 193 feliratkozott közül 33-an nem mentek el a vizsgára.

Akárcsak az előző írásbeli esetében, az utolsón sem zártak ki senkit a vizsgáról a három székelyföldi megyében.

A hiányzások száma országszerte nagyobb volt, mint az előző vizsganapokon: hétfőn 78,61 százalékos volt a részvételi arány, a 25 369 jelentkező közül 5427 nem ment el vizsgázni, 6 fiatalt pedig kizártak az írásbeliről.

{K1}

A pótérettségi a tét nélküli kompetenciavizsgákkal folytatódik, augusztus 27-én és 28-án lesz a román nyelvi kompetenciákat felmérő szóbeli vizsga, 29-én az anyanyelvi készségfelmérő, augusztus 30-án és szeptember 2-án a digitális kompetenciák felmérése, szeptember 2-án és 3-án pedig az idegennyelv-készségfelmérő zajlik.

Az eredményeket szeptember 3-án 12 óráig közlik, és aznap 16 óráig fogadják az óvásokat. A végleges eredményeket szeptember 7-én hozzák nyilvánosságra.

{A}