Több mint kétszáz résztvevővel zajlott a Székelyföldi Szabadtéri Táncház

Székelyhon 2019. augusztus 26., 16:00

A hétvégi jó idő nagyban közrejátszott abban, hogy a VI. Székelyföldi Szabadtéri Táncház az előző évekhez hasonlóan biztosítani tudta a „szabadtéris” életérzést, amely oly sok visszajáró vendéget vonz évről-évre.

Fotó: Munzlinger Noémi

A rendezvény, melynek ez alkalommal is a Zeteváralja határában található, küküllőmezei Natur Air Park adott otthont, péntek délután nyitotta meg kapuit. A Hangszermesék során Kásler Magdi és az Üver zenekar játékos, elméleti hátteret és gyakorlati tudnivalókat is tartalmazó formában mutatták be a népi hangszereiket, ezt énektanítás követte. Ezután a mester és tanítványa formátum bizonyított, hiszen

a Kedves-Lelkes zenekarok koncertje fergeteges hangulatban zajlott, a két zenekar a rendezvény nevéhez hűen székelyföldi muzsikával állt a teljes hétvégét ott töltő és a csak egy estére kilátogató vendégek elé.

Az est zárásaként Márton Sándor és Ottília székelyderzsi táncokat oktattak, ezt táncház követte.

Fotó: Munzlinger Noémi

Szombaton délelőtt a „Néptánc: oktatás és előadásmód” kerekasztal-beszélgetés zajlott, a táncházasok köreiben jól ismert Both József, Deák Gyula, Melles Endre és Márton Sándor a néptáncoktatás és a néptánc színpadra rendezésének mikéntjeiről beszélgettek, a hitelesség, alázatosság és pedagógia szemszögéből is megvizsgálva a témákat.

{A}

Bemutatták a Romániai Magyar Néptánc Egyesület hiánypótló projektjét, az Erdélyi Néptánctudás Tár nevet viselő online, mindenki számára elérhető videóanyagot, amely

olyan erdélyi táncosok táncának és módszereinek rögzítését vállalta, akik munkásságuk során valamely kistájegység szakértőivé váltak.

Fotó: Munzlinger Noémi

A nap bográcsversennyel folytatódott, a hagyományos bográcsos ételek mellett készült pacalleves és töltöttkáposzta is. Az estét a Tekergő Meseösvény egyesület kollégája, Bedőházi Beáta által vezetett Tekergő Mese Est Felnőtteknek pajzán meséi nyitották meg, majd a Folk Activity – Erdély első táncházas kvíz vetélkedője következett. A vetélkedőre benevező hat darab, egyenként négyfős csapat

a néptáncgyűjtésekre és -gyűjtőkre, adatközlőkre és tájegységek táncaira vonatkozó kérdések mellett a hagyományos Activity játék kihívásait is sikerrel teljesítették, a nézőközönség nem kis mulatságára.

Fotó: Munzlinger Noémi

A rendezvény ötlete 2012-ben merült fel, ekkor fogalmazódott meg a szervezőkben az az igény, hogy a tánctáborok, táncháztalálkozók és egyéb „népi” események mellett egy olyan kötetlen rendezvényt is létrehozzanak, amely kimondottan a székelyföldi táncházasokat, fiatalokat és családosokat célozza meg. Az érdeklődők, akik a Szabadtéri Nemzethez szeretnének tartozni már be is írhatják a naptárukba:

a hetedik Székelyföldi Szabadtéri Táncházat 2020. augusztus 21-23. tartják.

A rendezvény szervezői között a Máréfalvi Rozetta Ifjúsági Egyesület mellett a székelyudvarhelyi Kaszaj Egyesület, valamint a székelyföldi táncházakat szervező magánszemélyek is megjelennek. Szakmai partner: Hagyományok Háza Hálózat – Erdély.

Fotó: Munzlinger Noémi