Több ezren az úzvölgyi megemlékezésen

Székelyhon 2019. augusztus 26., 16:03

Rengetegen, több ezren érkeztek az úzvölgyi temetőbe a hétfő délutánra szervezett megemlékező ünnepségre – tájékoztattak a helyszínen levő kollégáink. Az eseményen a II. világháború úzvölgyi csatájának 75. évfordulójára emlékeznek.

Fotó: Pinti Attila

17:25 A megemlékezés meghívott szónoka Böjte Csaba ferences szerzetes volt, aki a romániai többség és kisebbség közötti megbékélés, összefogás, együttműködés szükségességére építette beszédét. A dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője úgy vélekedett:

a románoknak és a magyaroknak nem olyan „apró-cseprő dolgokon” kellene összekapjanak, mint az úzvölgyi katonai temető ügye vagy az, hogy Ferenc pápa június elsejei csíksomlyói látogatása során a hatóságok cenzúrázták a szentatya miseruháján feltüntetett magyar feliratot.

Böjte Csaba szerint a valós problémákra kell fókuszálni, például oktatási és egészségügyi kérdésekre. „Ha a román államnak jó a magyarok munkája és adója, akkor legyenek jók a magyar közösség szimbólumai is.

Azt kellene elérni, hogy a törvények egyformán vonatkozzanak románokra és magyarokra ebben az országban

– hangoztatta az úzvölgyi megemlékezésen a ferences szerzetes.

16:39 Helyszínen tartózkodó kollégánktól megtudtuk: az Úzvölgyét elkerülte a Csíki-medencét és Udvarhelyszéket is érintő vihar, így a megemlékezés az előzetes tervnek megfelelően zajlik.

15:00 Mivel több ezren vesznek részt a megemlékezésen, emiatt hatalmas porfelhő keletkezett az Úzvölgyi temetőhöz vezető úton, így csak „lépésben” tudtak haladni az autók.

A temetőben színpadot állítottak fel, itt fog zajlani a megemlékező ünnepség

– tudtuk meg munkatársunktól, aki azt is hozzátette, hogy még folyamatosan érkeznek az emberek az eseményre.

{K1}

Mint arról már beszámoltunk, az összeállított forgatókönyv szerint a megemlékezés délután három órakor a Csíkszenttamási Ifjúsági Fúvószenekar félórás előadásával kezdődik, majd azt követően a hagyományőrző csoportok bevonulnak a katonai temetőbe.

Az esemény fő programpontja az ünnepi szentmise lesz, amelynek főcelebránsa Tamás József püspök, a meghívott szónok pedig Böjte Csaba ferences rendi szerzetes.

Ezt követően a történelmi egyházak meghívottjainak ünnepi gondolatait hallhatják a megemlékezők, majd az esemény zárásaként elhelyezik a kegyelet koszorúit.

{A}