Ingyen közvetítenek a bankok és az elégedetlen ügyfeleik között

Simon Virág 2019. augusztus 26., 14:50

Romániában három éve működik egy központ (CSALB), amelynek szakemberei közvetítői szerepet vállalnak a bankok és az ügyfeleik között. A szolgáltatásuk ingyenes, s tavaly több mint négyszáz panaszos ügyfélnek segítettek.

Képünk illusztráció Fotó: Gábos Albin

Az elmúlt években a bankokkal kötött szerződések apró betűs részeiben „elrejtett” kiadások következtében, a túl nagy kamat vagy részletek miatt, de a családi vagy szociális nehézségek által keletkezett fizetésképtelenség nyomán is segítséget kértek a lakosok a közvetítői központtól.

A pénzügyi szakemberek, akik a központban mediátorként dolgoznak több esetben nagy adósságok eltörlését is elérték.

A CSALB honlapján levő beszámolókból kiderül, hogy egy Máramaros megyei, több éve bankkölcsönt felvett hölgynek 44 600 eurós adósságot törölt el a bank a mediátorok közvetítése nyomán, de

több olyan eset is volt, amikor a törlesztőrészlet több ezer euróval lett kisebb a közvetítői munka nyomán.

Az eljárás a következő: az elégedetlen ügyfél felkeresi a mediátori központot telefonon vagy levélben. Röviden beszámol a panaszáról, a szakértők pedig felveszik a kapcsolatot az érintett bankkal és mindkét két fél számára megoldásokat kínálnak.

A banki ügyfél számára ez a közvetítés – amely minden esetben három hónapon belül megoldást javasol – teljesen ingyenes, s elkerülhető vele a többéves pereskedés.

A mediátori központ telefonszáma 021-9414, itt lehet érdeklődni a tevékenységről és kapcsolatba kerülni a mediátorokkal is. 

{A}