Három hetes „késlekedés” – nem lőtték még ki a Csíkpálfalva községben garázdálkodó medvét

Iszlai Katalin 2019. augusztus 26., 12:49

Lassan három hete, hogy jóváhagyták a júliusban Csíkpálfalva községben garázdálkodó fiatal medve kilövését, a nagyvadat azonban máig nem emelték ki az állományból. A késlekedés oka igencsak egyszerű: a medve azóta nem bukkant fel a településen.

Képünk illusztráció Fotó: Pinti Attila

Mint arról korábban beszámoltunk, júliusban számos problémát okozott Csíkpálfalva községben egy fiatal medve: szárnyasokat, bárányokat és nyulakat ölt meg, számos méhkaptárt tört össze, pánikot keltve a községközpontban és Csíkcsomortánban egyaránt.

{K1}

Az érintett területeket ügykezelő Szilos Vadászegyesület július 18-án nyújtotta be a nagyvad kilövésére vonatkozó kérelmet, amelyet augusztus 7-én jóvá is hagyott a környezetvédelmi minisztérium.

Ennek holnap már három hete, a problémás egyedet azonban azóta sem emelték ki az állományból.

Ferencz Csaba, Csíkpálfalva polgármestere megkeresésünkre elmondta: a késlekedés nem az illetékesek bármilyen mulasztásával, hanem a medve távolmaradásával magyarázható. Viccesen hozzátette:

talán a nagyvad megtudta, hogy kiadták rá a kilövési engedélyt, hiszen azóta nem okozott gondokat a településen.

A vadászegyesület ettől eltekintve folytatja a nagyvad felkutatását és megfigyelését, hiszen a közbeavatkozás előtt meg kell bizonyosodniuk arról, hogy biztosan azt a medvét lövik ki, amely a problémákat okozta. 

{A}