Közös imára hívnak – megemlékező rendezvény az úzvölgyi katonai temetőben

Kozán István 2019. augusztus 26., 10:23

Hétfő délután három órakor kezdődik, és a tervek szerint legkésőbb hat órakor ér véget az úzvölgyi katonai temetőbe szervezett megemlékező rendezvény.

Délután három órára mindenkit az úzvölgyi katonai temetőbe várnak Fotó: Pinti Attila

Az elmúlt évek csendes megemlékezéseihez képest idén más helyzet: a megyei tanács napilapjában egy hete oldalas hirdetésben toborozza a megemlékezőket Hargita Megye Tanácsa, Csíkszentmárton Polgármesteri Hivatala és a Hargita Megyei Kulturális Központ. Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke ugyanakkor napok óta „folyik ki” a Facebook közösségi oldalról, ahol hirdetésben mindenkit arra buzdít, hogy vegyen részt a hétfői ünnepségen. Mi több,

közintézmények mellett már magáncégek is kaptak olyan hivatalos levelet, amelyben hatáskörén túllépve azt kéri az állami intézmények, illetve magáncégek vezetőitől Borboly, hogy mindenképpen látogassanak ki az úzvölgyi katonai temetőbe.

Az összeállított forgatókönyv szerint a megemlékezés délután három órakor a Csíkszenttamási Ifjúsági Fúvószenekar félórás előadásával kezdődik, majd azt követően a hagyományőrző csoportok bevonulnak a katonai temetőbe.

{A}

A tervek szerint a csíkborzsovai férfikórus előadása legtöbb negyedórás lesz, majd délután négy órától köszöntik az egybegyűlteket. Az esemény fő programpontja az ünnepi szentmise lesz, amelynek főcelebránsa Tamás József püspök, a meghívott szónok pedig Böjte Csaba ferences rendi szerzetes. Ezt követően a történelmi egyházak meghívottjainak ünnepi gondolatait hallhatják a megemlékezők, majd

az esemény zárásaként elhelyezik a kegyelet koszorúit.

Az eseményen közreműködnek a szentegyházi, újtusnádi, bánkfalvi, csíkszentgyörgyi és csíkszentmártoni fúvószenekarok.

Időhúzás, mint történelmi vétek

Mint ismert, a Hargita Megyei Tanács és a csíkszentmártoni önkormányzat rendkívül lassú, mintegy háromhetes késedelmi reakciója miatt április eleje helyett csak annak a hónapnak a végén került nyilvánosságra (akkor is csak egy civilszervezet révén), hogy a Bákó megyei Dormánfalva önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki a Csíkszentmártonhoz tartozó, mára elnéptelenedett, hegyvidéki Úzvölgye első világháborús magyar katonai temetőjében. Amennyiben gyorsabban nyilvánosságot kap, hogy mire készül Dormánfalva, úgy nagy valószínűséggel meg lehetett volna akadályozni, hogy a kiásott sírhelyekre megöntsék a félszáz betonkeresztet, illetve a nagyméretű emlékművet, amit június 6-án több ezer román megemlékező jelenlétében ortodox szertartással fel is szenteltek.

Úzvölgye közigazgatásilag a 33 kilométerre fekvő Csíkszentmártonhoz tartozik, de Hargita és Bákó megye kataszteri hivatala 2001-ben megállapodott arról, hogy a település területe a 25 kilométerre fekvő Dormánfalvához tartozik. A Bákó megyei kisváros polgármestere április közepén e megállapodás alapján a moldvai településre telekkönyveztette a temető területét.