„Sáskajárás” a lakásban – a kánikula miatt megszaporodtak a rovarok a környezetünkben

Szász Cs. Emese 2019. augusztus 31., 15:12

Kánikulában, eső nélküli nyári periódusokban megszaporodnak a rovarok a környezetünkben, amit a lakásba esténként betévedő repdeső, időnként ugró szárnyasok sokasága is jelez. Van, aki „sáskajárást” fedezett fel néhány napja otthonában, mások hatalmas imádkozó sáska jelenlétére lettek figyelmesek.

A zöld lombszöcske gyakoribb jelenség, a lakásokba is gyakrabban betéved. Sokan összetévesztik a sáskával Fotó: Szász Cs. Emese

Egy marosvásárhelyi lakos panaszolta, hogy néhány napja szinte egyik pillanatról a másikra tapasztalta, hogy kicsi, zöld, sáskára emlékeztető, ugró rovarok lepték el az otthonát.

Tömegesével jelentek meg, jöttek be – valószínűleg a fényre – a nyitott ablakon át. Olyan volt, mint egy sáskajárás

– mesélte. A panaszos elmondta, bár szúnyogháló nincs az ablakain, de az idei évben még nem tapasztalta ezeknek a rovaroknak a jelenlétét. Másvalaki hatalmas imádkozó sáska jelenlétére lett figyelmes a lakásában, de a szúnyogok elszaporodása miatt is egyre többen panaszkodnak.

A kabócák rajzásának ideje

Bálint János kertészmérnök segítségét a sáskajárásra emlékeztető jelenség miatt kértük. Amint a szakember megállapította,

a kabócák egyik típusát látta lakásában több panaszos is. A tömeges megjelenésük oka pedig az, hogy ilyenkor van a kabócák rajzása.

„A legtöbb kabóca faj rajzása egy rövid periódusra tehető, egy-két, esetleg három hétig tart, ekkor történik meg a párzás, a tojásrakás. S mivel egyszerre jelennek meg nagyon sokan, ezért van az, hogy hirtelen feltűnhetnek a lakásokban is tömegesen” – magyarázta a szakember. Hozzátette: a rovarok este, éjszaka a fényre pozitívan reagálnak, odarepülnek, ahol villanyfény szűrődik ki, de egy televízió, számítógép fénye is elég lehet a sötétben, hogy odavonzza őket, mivel ösztönösen a fény felé repülnek.

Bálint János szerint tehát

a kabócák rajzása rövid ideig tart, de aki védekezni akar ellenük, az a legjobban szúnyoghálóval teheti meg, ha azonban nincs szúnyoghálónk, akkor vigyázni kell, hogy ha felkapcsoltuk a villanyt, csukjuk be az ablakot.

Fotó: Szász Cs. Emese

Amúgy félni ezektől az apró, legtöbb egy centis repülő rovaroktól nem érdemes, emberre ugyanis nem veszélyesek, a kabócafaj növényevő, növények nedveit fogyasztja, tápnövényeire rakja le a tojásait is. „Növényvédelmi szempontból okoznak gondot a kabócák: az amerikai lepkekabóca például egy veszélyes, nyugatról jövő kártevő, amely dísznövényeken, díszfákon okoz sok gondot, meg van néhány kabóca faj, amely a gyümölcsfák egyéves vesszőibe rakja a tojásait. Növényvédelmi szempontból tehát elég veszélyesek, de ezek, amelyek a lakába berepülnek veszélytelenek, azon kívül, hogy néhány ember irtózik tőlük, mert semmiféle izgő-mozgó dologgal nem tud együtt élni, nem okoznak egyéb problémát a rovarok” – mutatott rá a szakember.

Sáska vagy szöcske?

Ha a lakásunkban imádkozó sáska jelenik meg – folytatta a szakember –, azt mindenképpen érdemes óvatosan megfogni és szabadon engedni, mert viszonylag ritka fajról van szó, eszmei értéke is van, éppen ezért a szakember egy doboz vagy egy befőttes üveg segítségét ajánlja, amellyel épségben be lehet fogni, majd szabadon engedni.

Az imádkozó sáska jelenléte a lakásokban viszonylag ritka, ezt a rovart azonban sokan keverik a zöld lombszöcskével, amely már gyakoribb jelenség, a lakásokba is gyakrabban betéved.

{A}

„Az imádkozó sáskának föláll a keze, mintha fordított kasza lenne. De a sáska és a szöcske közötti nagy különbség, hogy a sáskának a csáphossza a teste felénél rövidebb, a szöcskének meg csáphossza a testmérete felénél hosszabb. A zöld lombszöcske jó nagyra nő, nagyon sokan tévesztik bármilyen sáskával” – magyarázta a kertészmérnök. Hozzátette,

még a fátyolka szokott gyakran berepülni az otthonainkba, az még kifejezetten hasznos rovar is, hiszen a lárvái levéltetveket fogyasztanak.

Bálint János kifejtette, most nagy a rovarmozgás, hiszen még mindig nyár van, meleg a levegő hőmérséklete, száraz az idő, az eső elől ugyanis menedékbe húzódnak a rovarok, de a legtöbb lakásba berepülő rovar nem veszélyes, nem okoz a jelenlétén kívül egyéb kellemetlenséget.