Szerveltávolítás: azt hoznák létre, ami már megvan, holott a mentalitáson kellene változtatni

Bíró Blanka 2019. augusztus 25., 19:34

Az ország legtöbb sürgősségi kórházában már évek óta működnek a szerveltávolító központok, ám kevés az ilyen irányú beavatkozás, mert általában tabutémának számít, a hozzátartozók nem járulnak hozzá – véli a szakember.

Képünk illusztráció Fotó: Pinti Attila

„Vannak intenzív osztályaink, a kórházak nagy része rendelkezik megfelelő felszereltséggel, ideje elkezdeni dolgozni. Átszerveztük az országos transzplantációs programot, van lehetőség az ebben részt vevők anyagi ösztönzésére, ideje gondolni azokra a betegekre, akik szervekre várnak” – szögezte le az Agerpres hírügynökség szerint Pintea.

A szervbegyűjtést lehetővé tevő minősítést már hat-hét éve megszerezték a sürgősségi kórházak, egy-két kivétellel mindegyik rendelkezik a szükséges felszereléssel és képzett munkatársakkal – mondta András-Nagy Róbert. A sepsiszentgyörgyi kórház

2013 októberében szerezte meg az akkreditálást, ám azóta mindössze hét alkalommal végeztek szerveltávolító műtétsorozatot.

„Ennyi beavatkozás közel hat év alatt nagyon kevés. Tudatosító, tájékoztató kampányokra lenne szükség, hiszen jelenleg

a hozzátartozók többsége hallani sem akar arról, hogy az agyhalál állapotában lévő beteg szerveit átültetésre felhasználhassák”

– részletezte az igazgató. Meglátása szerint országos kampányokra lenne szükség, megértetni, ha bebizonyosodott, hogy beállt az agyhalál, a folyamat visszafordíthatatlan, akkor négy-öt beteg életét még meg lehet menteni, ha a szerveket transzplantációra felajánlják. Megvannak a feltételek, a lehetőség, de egyelőre nagyon kevés a hajlandóság – összegezte az igazgató.

{A}

Arra is kitért, hogy ha az egészségügyi minisztérium valóban kötelezővé teszi a szervkivételi központok működtetését, akkor arra is megoldást kellene találni, hogy az ebben részt vevő szakembereket javadalmazza. „Jelenleg

ezt a tevékenységet teljesen önkéntes módon végzik, holott folyamatosan több mint 24 órát maradnak benn a kórházban,

attól a pillanattól, hogy kiderül, lehetőség van a szerveltávolításra, addig, amíg a helikopter felszáll az átültetésre alkalmas szervekkel. A jelenlegi törvény nem teszi lehetővé, hogy a kórház ezt a munkát kifizesse, a szakemberek önkéntesen végzik. Ha kötelezővé teszik, ezt a vetületét is meg kell oldani” – szögezte le a kórházigazgató.