A pályaválasztástól a zenei fesztiválon át az egymás kultúrájának megismeréséig

Antal Erika 2019. augusztus 25., 14:42

Összesen huszonhét németországi, észtországi és romániai fiatal vett részt azon a tíznapos, vasárnap záruló nemzetközi programon, amelynek Szovátán az Outward Bound Románia Ifjúsági Központja adott helyet.

Marosvásárhelyen a megyeházán is bemutatkoztak a résztvevők Fotó: Vajda Kinga

Ahogy Vajda Kinga helyi projektkoordinátor lapunknak elmondta, hároméves, 2018 és 2020 közötti nemzetközi ifjúsági projektről van szó, amelybe tizenöt európai ország harminc szervezete kapcsolódott be, többek közt Romániából az Outward Bound is. Ahhoz, hogy jól tudjanak együttműködni, partnerségeket hoztak létre, amelyek egyenként három-három ország szervezeteiből álltak össze. A romániai szervezet tagjai – marosvásárhelyi bolyais diákok – egy németországi és egy észtországi szervezettel alkotnak partnerséget.

Ahogy a fiatalok elmondták, tavaly októberben találkoztak először Németországban, ahol egy tíznapos programon vettek részt, és ahol a csapatépítés mellett a demokrácia, illetve az emberi jogok tematikáját járták körbe. Idén a romániai program témája az aktív állampolgárság volt, jövőben Észtországban az eredményeket elemzik, és megfogalmazzák azokat a célokat, amelyeket a továbbiakban szeretnének megvalósítani.

Fotó: Vajda Kinga

A központi témák mellett a csapatoknak olyan helyi, sajátos problémával is kell foglalkozniuk, amelyek a leginkább érdeklik őket, vagy közvetlenül érinti a helyi közösségeket.

Az augusztus 25-én végződő romániai projekt csapatépítéssel indult, majd kétnapos expedícióval folytatódott, ahol minden mozzanatnak – mint például az étkezésnek vagy a sátorhely kialakításának – megvolt a felelőse, ezenkívül olyan foglalkozásokon vettek részt, amelyek a kezdeményező, a döntéshozói és vezetői készségüket fejlesztették.

Mindhárom csapat bemutatta a saját projektjét, majd csere következett, és egymás témáját tanulmányozva a nulláról építették fel az előző projektet, úgy ahogy azt ők látták jónak.

Fotó: Vajda Kinga

A marosvásárhelyieket a pályaválasztás kérdése foglalkoztatta, miszerint a végzős középiskolásnak nehéz eldönteni, hol folytassa az életét: milyen egyetemre menjen, vagy milyen munkát vállaljon. Az észtországiak egy ifjúsági szállás létesítését készítették elő, ahol olyan személyek szállhatnának meg, akiket a helyi adottságok érdekelnek. A németországi csapat egy zenei fesztivál által szeretné a nemzetiségeket jobban megismertetni a többséggel, hogy a más-más kultúrájú emberek jobban elfogadják egymást.

{A}