Súlyos vádak: visszaélések a rendőrségi versenyvizsgán?

Bíró Blanka 2019. augusztus 23., 21:39

A Kovászna megyei rendőrparancsnok-helyettes kinevezésének visszásságairól jelentetett meg videóanyagot a rendőrök szakszervezete.

Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

„Visszaélések, célzott ellenőrzések, bűnvádi eljárások: a tét egy megyei rendőr-főkapitányság főnöksége” – ezzel a címmel közöl egyórás anyagot a Pro Lex rendőri szakszervezet a saját tévécsatornáján. Az anyagot augusztus 21-én a Youtube videomegosztóra is feltöltötték.

Videó: ProLex TV

A vádakat Florin Popa ezredes fogalmazza meg, aki a kézdivásárhelyi városi rendőrség parancsnoka, és aki már két évvel ezelőtt jelezte szűk körben, hogy megpályázná a Kovászna Megyei Rendőr-főkapitányság nyugdíjazás miatt megüresedett parancsnok-helyettesi tisztségét. Elmondása szerint akkor kezdődött ellene a hadjárat:

mondvacsinált okokkal megrovásokat kapott, mert ha fegyelmi eljárás zajlik valaki ellen, nem versenyvizsgázhat vezetői tisztségre.

Csakhogy ezeket megfellebbezte, és mindegyiket el is törölték.

{K1}

Közben a tisztséget nem írták ki versenyvizsgára, hanem hét alkalommal megbízással kinevezték a Brassóból érkezett Marius Daniel Ivașcu ezredest. A Pro Lex TV által megszólaltatott szakértők szerint

azért húzták az időt, hogy Ivașcu időközben eleget tegyen a feltételeknek, legyen elég régisége, és jelentkezhessen a vizsgára.

Bár a hat hónapra szóló kinevezést csak egy alkalommal lehet meghosszabbítani, ezt szerintük úgy védték ki, hogy hol az egyik, hogy a másik helyettesi tisztségre nevezték ki. A vizsgát végül 2019. május 20-án bonyolították le, amelyen ketten vettek részt: Florin Popa és Marius Daniel Ivașcu, és az utóbbi nyert. Csakhogy

Popa a bíróságon kérte ki, és kapta meg a vizsgán készült felvételeket, ebből kiderül, hogy ő felkészültebb volt, és mégis lepontozták.

Időközben amint arról beszámoltunk Marius Daniel Ivașcut ideiglenesen kinevezték a parancsnoki tisztségre. Florin Popa több beadvánnyal fordult az Országos Rendőr-főkapitánysághoz, a belügyminisztériumhoz, mellékelve a vizsga felvételét, ám ezekre egyelőre nem kapott választ.

Marius Daniel Ivașcu, a Kovászna Megyei Rendőr-főkapitányság ideiglenesen kinevezett parancsnoka nem kívánja kommentálni az ügyet.

{A}