Kinti illemhelyiséget kénytelenek használni a gyerekek három Maros megyei iskolában

Antal Erika 2019. augusztus 24., 18:11

Felkészültek zömében a maros megyei iskolák a szeptemberi tanévkezdésre, bár néhol vannak még hiányosságok. Három tanintézetben például még jelenleg sincs benti mosdó.

Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Romániában Suceava és Iași megyék után Maros megyében a legnagyobb az iskolahálózat: 609 tanintézet van, amely 808 épületben működik – ismertette Mircea Dușa. A maros megyei prefektus a megyei tanfelügyelőség, a közegészségügyi igazgatóság, a vészhelyzeti felügyelőség és a rendőrség képviselőivel egyeztetett pénteken, majd értékelte a megbeszélteket a sajtó jelenlétében. Elmondta, zömében az iskolák felkészültek a szeptemberi tanévkezdésre, bár néhol vannak még hiányosságok, de azok is megoldódnak legkésőbb október végéig. 

Maros megyében három olyan tanintézet van, ahol a gyerekeknek még kinti illemhelyiséget kell használniuk.

Ezek közül kettő Mezőbánd község területén, egy pedig Kórodszentmártonban található. A mosdókat konténerekkel fogják pótolni, azokba szerelnek wc-ket és kézmosókagylókat, miután rácsatlakoztatják a vízhálózatra.

Az egészségügyi működési engedély nélküli tanintézetek száma Maros megyében huszonhárom. Ezeknél jelenleg még mindig tart az építkezés, folyamatos a felújítás, korszerűsítés. Közülük – úgy néz ki, hogy – tizenhét még az idén elnyeri az egészségügyi jóváhagyást.

{A}

A prefektus azt is elmondta, vannak olyan tanintézetek, amelyek nem rendelkeznek semmilyen biztonsági felszereléssel, de még állandó őrséggel sem. Falusi iskolákról van szó, ahol miután hazamentek a gyerekek, és a pedagógusok is távoztak, felügyelet nélkül maradnak az épületek.

Sok helyen még fával fűtenek, vagy olyan tüzelőanyaggal, amelyet az iskolaépületen kívül, más épületben raktároznak.

A prefektus a rendőrség és a csendőrség segítségét kérte, hogy az éjszakai órákban, illetve hétvégeken fordítsanak nagyobb figyelmet, hogy ne történhessen semmilyen törvénytelenség ezeken a helyeken.

A napokban Mircea Dușa negyven polgármesterrel is tárgyalt, akiket szintén arra ösztönzött, tegyenek meg mindent, hogy a tanévkezdésre valamennyi Maros megyei tanulót megfelelő körülmények fogadják az iskolákban.