Pótérettségi: már csak egy írásbeli van hátra

Széchely István 2019. augusztus 23., 18:04

Történelemből, illetve a középiskolai képzési profiljuktól függően a négy matematikai tételsor valamelyikéből írásbeliztek a pótérettségizők pénteken. A hétvégi szünnapok után a szaknak megfelelő választott tantárgyból adnak számot tudásukról a pótérettségizők.

A szaknak megfelelő kötelező tantárgyból írásbeliztek pénteken a pótérettségizők Fotó: Veres Nándor

A három székelyföldi megyében összesen 1200 fiatal írásbelizett pénteken a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból a pótérettségin, többségük a négy matematika tételsor valamelyikéből, kisebbik részük történelemből. Hargita megyében 342-en vizsgáztak, 63 beiratkozott hiányzott az írásbeliről. Maros megyében 833-an jelentkeztek a pénteki írásbelire, de csak 713-an jelentek meg azon, Kovászna megyében pedig 34-en hiányoztak a 184 jelentkező közül.

Fennakadás vagy váratlan esemény a pénteki vizsganapot sem zavarta meg és a három megye egyikében sem kellett kizárni vizsgázókat a pótérettségiről.

Tizenhárom másik megyében viszont történtek kiutasítások a pénteki írásbelin: összesen 23 vizsgázó követett el olyan szabályszegést, amely miatt kizárták a pótérettségiről.

{A}

A pénteki írásbelin országosan 81,16 százalékos volt a részvétel, a pótérettségire jelentkező 29 537 fiatal közül 23 971 jelent meg a vizsgán. Hétfőn a szaknak megfelelő választott-tantárgy vizsgával zárul a pótérettségi írásbeli vizsgasorozata, majd elkezdődnek a képességfelmérők.