Ahol minden utcára más medve jut

Fülöp-Székely Botond 2019. augusztus 23., 12:14

Disznókat, juhokat, szarvasmarhákat és tyúkokat ölnek, valamint gyümölcsfákat, kerítéseket törnek össze a medvék Etéd községben, ahol mindennaposak a károk. A nagyvadak egyáltalán nem félnek az emberektől, már nappal is látni őket a falvakban. A helyiek aláírásokat gyűjtenek.

Mózes Istvánnak több mint húsz szilvafáját törték pozdorjává a medvék a település határában Fotó: Barabás Ákos

Feszültség és félelem uralkodik Etéd községben, ahol mindennapos látványnak számítanak a medvék. A vadállatok betörnek a portákra háziállatokat pusztítva el vagy éppen a gyümölcsfákat, kerítéseket téve tönkre.

Míg az előző években csak sötétedés után kellett tartani a nagyvadaktól, most

már nappal is előjönnek, és nemcsak a falvak határában, de a házak között is garázdálkodnak.

A problémára Tiboldi Elek ideiglenes polgármester hívta fel lapunk figyelmét, aki immár a község harmadik megbízott vezetője.

Tehetetlenség

Minden második háztartásnál elmondhatják, hogy legalább egyszer már kárt okozott náluk a medve – hangsúlyozta Tiboldi Elek a mintegy 2500 lakosú község problémáit ábrázolva. Az utóbbi időben naponta több kárjelentés is érkezik a polgármesteri hivatalba. Szerinte már annyira túlszaporodtak a nagyvadak a kilövési kvóták betiltása óta, hogy nem is tudnának megélni a környéken, ha nem tartanának állatokat és nem nevelnének gyümölcsfákat a gazdák, amelyekből aztán belakmározhatnak.

A károkat sorolják, és félelmeiket osztják meg a lakók Fotó: Barabás Ákos

„Mondják meg nekem, hogy mivel lehet megnyugtatni a károsultakat, akik naponta bejönnek a hivatalba? Mit mondjak nekik? A község lakóinak jó része mezőgazdaságból és állattartásból él, de már sokan gondolkodnak azon, hogy felhagynak vele, hiszen mindent tönkretesznek a medvék. Egyszerűen az emberek megélhetése került veszélybe” – fogalmazott a megbízott tisztségviselő. Hangsúlyozta, már azt lehet mondani, hogy

vakmerő az, aki egyedül kimegy a mezőre kaszálni, mert szinte biztos, hogy találkozik egy nagyvaddal.

Mindemellett szerinte csak idő kérdése, hogy emberre támadjanak a medvék. Ezt pedig mindenképp el kellene kerülni. Hozzátette, hiába írják meg sorra a kárfelmérésekről készülő jegyzőkönyveket, úgysem változik semmi,

egyetlen problémás egyedet sem lőttek ki idén.

A jogszabályok miatt velük együtt az illetékes vadásztársaság is tehetetlen, a lakóknak pedig fogy a türelme. Tiboldi Elek szerint csak egy reális kilövési keret engedélyezésével lehetne változtatni a helyzeten. A községházán úgy vélik, hogy a portákra betörő medvéket már nem lehet visszakényszeríteni az erdőkbe.

A kerítés nem akadály a medvéknek. Könnyedén áttörnek rajta, ha hajtja őket az éhség Fotó: Barabás Ákos

Szaporodnak a káresetek

Noha az elpusztított háziállatok piaci árát rendszerint megtéríti az állam, de arról senki nem beszél, hogy például a juh mennyi tejet termelt volna, ha életben marad – magyarázta az ideiglenes községvezető, akihez Szabó Levente állatorvos és helyi önkormányzati képviselő, valamint Gedő János mezőgazdasági referens is csatlakozott. Persze mindemellett ott vannak a széttört gyümölcsfák, amelyek többet nem tudnak teremni, és erre sem gondol senki – tették hozzá. A szakemberek részéről az is elhangzott, hogy most már

szinte minden utcába más medve jár, többnyire bocsokkal, és ez a község minden településére érvényes.

Kelemen Sándor Géza pásztor elmondta, naponta akár tíz különböző medvét is látnak az Etédtől nagyjából egy kilométerre fekvő esztena és a legelők környékén. Ezek az állatok rendszerint a nyájat is tizedelik. Most már juhászt is alig találnak, senki nem meri vállalni a feladatot. „Pár méteres közelségbe merészkednek a medvék az emberhez, és már a zaj is csak támadásra készteti őket, nem riadnak el. Még valamennyire a kutyákkal el tudjuk kergetni őket, de nem mindig van szerencsénk” – fejtette ki.

{A}

Tinka Júliánna etédi lakosnak pár napja vitte el több tyúkját a medve, azóta ő is fél, nehogy a családtagjaira támadjon. Mózes Istvánnak több mint húsz szilvafája bánta a medvék éhségét. „Annak idején nem ezért ültettem a fákat, hogy a medvék tönkre tegyék, hiszen rendre betakarítottuk a gyümölcsöt, és lekvárt, pálinkát készítettünk belőle. Idén már maximum csak azért kell kimenjünk a gyümölcsösbe, hogy eltakarítsuk a széttört fákat és a télen eltüzeljük” – magyarázta.

Egyébként az emberek többsége már saját portáján is villanypásztort szerelt fel a medvék ellen védekezve, de tudnak már olyan esetről is, amikor ez hatástalannak bizonyult.

Szép, de veszélyes táj Fotó: Barabás Ákos

Aláírásokat gyűjtöttek

Egy etédi károsult indíttatására petíciót fogalmazott meg Szabó Levente, amelyet eddig már több mint ötszázan aláírtak. Kiáltványukban arra kérik a Hargita Megyei Prefektusi Hivatalt, illetve a környezetvédelmi ügynökséget, hogy mielőbb találjanak megoldást a helyzetre.

Nem akarjuk megvárni, hogy a hatóságok tehetetlensége emberi tragédiába torkolljon

– fogalmazott. Az ideiglenes polgármesterrel együtt megjegyezték, el szeretnék hívni az említett intézmények vezetőit a községbe, hogy első kézből tapasztalják meg a helyzetet. Ettől is azt remélik, közelebb kerülnek a megoldáshoz.

Hol vannak a politikusok?

Szabó Levente, akit RMDSZ-es színekben választottak meg tanácsosi tisztségébe, mély felháborodását fejezte ki pártja felsőbb vezetősége iránt, amiért nem tesznek semmit az Etéd községi, de egész Hargita megyét érintő helyzet megváltoztatásáért. „Nem hiszem el, hogy nincs egy olyan képviselő vagy szenátor, aki nem tehetne le egy törvénymódosító javaslatot a helyzet javítása érdekében” – fakadt ki.