Nem bukták el a nyár elején ezt a vizsgát, most mégis jöttek a pótérettségire

Széchely István 2019. augusztus 22., 21:46

A román írásbelivel ellentétben a résztvevők többsége nem azért kényszerült pótérettségizni magyar nyelv és irodalomból, mert a nyár eleji érettségin megbukott ebből a tantárgyból.

Képünk illusztráció Fotó: Kristó Róbert

A magyar írásbelire korábban beiratkozó 152 fiatal közül 121 ment el vizsgázni csütörtökön Hargita megyében. Amint azt Sipos István, a pótérettségi megyei vizsgabizottságának alelnöke közölte, nem voltak fennakadások a vizsga lebonyolításában, és kizárni sem kellett arról senkit. Magyar nyelv és irodalomból sokkal kevesebben kényszerültek pótérettségizni, mint románból, és a két vizsgát összehasonlítva különbség az is, hogy

a magyar írásbeli résztvevőinek a nagy része nem azért pótérettségizett, mert az érettségin megbukott ebből a tantárgyból, hanem azért, mert nem tudta befejezni időben a tizenkettedik osztályt,

vagy az érettségin a magyar írásbeli vizsgán elért alacsony jegyén kívánt javítani – tudtuk meg a pótérettségi megyei vizsgabizottságának az alelnökétől.

Mintegy 180-an vizsgáztak Maros megyében a pótérettségi második vizsganapján, és amint arról Illés Ildikó Maros megyei főtanfelügyelő-helyettes elmondta, nem volt fennakadás az írásbeli lebonyolításában, illetve kizárás sem történt. A korábbi évek tapasztalatai alapján megjegyezte, ezen a vizsgán nem is szoktak előfordulni problémák.

{K1}

Hasonlóan csendes körülmények között zajlott Kovászna megyében is a pótérettségi magyar nyelv és irodalom írásbelije. Amint azt Kiss Imre főtanfelügyelőtől megtudtuk, a beiratkozók többsége megjelent a vizsgán – a 67 jelentkező közül 7-en hiányoztak.

A pótérettségi második vizsganapja csak a nemzeti kisebbségek nyelvén tanuló vizsgázókat érintette, így országos viszonylatban is alacsony volt a részvétel a csütörtöki írásbelin: 599 fiatal vizsgázott, döntő többségük magyar nyelv és irodalomból. Pénteken a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból – matematikából és történelemből – írásbeliznek a pótérettségizők.

{A}