Elszaladtak az árak, futni kell az építők után is

Kovács Attila 2019. augusztus 22., 15:07

Mintegy ötvenmillió lej értékű épületfelújítási munkálat elkezdését és határidős befejezését késleltetik Csíkszeredában az építőiparban észlelt folyamatos áremelkedések. A közbeszerzési eljárások eredménytelenek, a költségeket újra kell tervezni, a határidők szorítanak.

A József Attila Általános Iskola épülete is felújításra vár. Hiányzó érdeklődés Fotó: Gábos Albin

Munka lenne, de az építőipar árai gyorsabban változnak, mint ahogy azt a közpénzek elköltését szabályozó eljárások követni tudnák – ez a rövid magyarázata annak a helyzetnek, hogy számos közberuházás kivitelezők hiányában nem kezdődhet el.

Csíkszereda korábban tizenegy tanintézet – Aranyalma, Tulipán és Cimbora napközik, a József Attila, Nagy Imre és Liviu Rebreanu általános iskolák, a Kós Károly, Kájoni János és Venczel József szakközépiskolák, valamint az Octavian Goga és a Székely Károly középiskolák bentlakásai – energiahatékonyságának növelésére nyert támogatást, és ennek érdekében írtak alá több mint 47 millió lej értékben finanszírozási szerződést a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökséggel.

A tervezett munkálatok nemcsak az épületek külső hőszigetelését, hanem a villany-, fűtés- és melegvíz-hálózatok korszerűsítését is jelentik, valamint napelemek, illetve napkollektorok felszerelését a tetőkre, megújuló energiaforrásból biztosítva a felhasznált elektromos áram és meleg víz egy részét.

Eredménytelen kiírások

A munkálatokat egyelőre még sehol nem sikerült elkezdeni, az ajánlattevések hiánya miatt eredménytelen közbeszerzések sorozata azt mutatja, hogy a becsült költségek nem egyeznek az építők számításaival. Noha a munkadíjak növekedésének megfelelően idén januárban már aktualizálták az árakat, úgy tűnik, ez sem volt elég, újabb kiigazításra van szükség az építőipari cégektől érkezett visszajelzések alapján – mondta el kérdésünkre Füleki Zoltán alpolgármester. Az azóta eltelt időszakban

a szakemberek szerint az anyagárak újabb emelkedése következett be, a becsült kivitelezési értékeket ennek megfelelően kell újraszámítani.

Az Aranyalma napközi esetében például negyedik alkalommal kellett nemrég kiírni a közbeszerzési eljárást, a Tulipán napközi felújítására van egy ajánlattevő – itt az eljárás még tart –, a Cimbora napközinél szükséges munkálatokra vonatkozó kiírás pedig nemrég jelent meg az elektronikus közbeszerzési rendszerben.

A negatív rekordot a Liviu Rebreanu Általános Iskola tartja, amelynek felújítására négyszer írtak ki licitet, most a munkálatok költségvetésének kiigazítását várják a tervezőtől.

Kiigazításra van szükség a József Attila Általános Iskola Tudor lakótelepi épülete esetében is, ahol eredménytelen volt egy közbeszerzés, ugyanez történik a Nagy Imre Általános Iskola és a Venczel József Szakközépiskola felújításával. A Kájoni János és Kós Károly szakközépiskolák számára ezután várják az ajánlatokat – tudtuk meg a polgármesteri hivataltól.

{A}

Az európai uniós támogatást nyert munkálatok kivitelezési határidejét hosszabbítani kell a késlekedés miatt, az Aranyalma napközi és a József Attila Általános Iskola esetében ez már megtörtént, és ezeket követik a többiek is.

Legkésőbb 2021-ben viszont be kell fejezni a felújításokat.

Az aláírt finanszírozási szerződések szerint a költségek 98 százaléka elszámolható, de az árnövekedések miatti többletköltséget a helyi költségvetésből kell biztosítani.