Húsz háromszéki tanintézetnek nincs még közegészségügyi engedélye

Bíró Blanka 2019. augusztus 21., 22:35

Az országos helyzethez hasonlítva jól áll Kovászna megye: miközben vannak olyan megyék, ahol a tanintézetek százainak nincs tűzvédelmi vagy közegészségügyi engedélye, Háromszéken tíz százalék körül van ezek aránya.

Még mindig vannak iskolák, ahol nincs rendes mosdó. Nem helyi szinten múlik a felzárkóztatás. Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

Kiss Imre, Kovászna megye főtanfelügyelője szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, a megyében 309 tanintézetben kezdődik meg szeptember 9-én a tanév, ezek összesen 400 épülettel rendelkeznek. Az összesítések szerint

56 épületnek nincs tűzvédelmi engedélye, és 20 tanintézet nem rendelkezik közegészségügyi jóváhagyással.

Tavaly óta két épületre sikerült megszerezni a tűzvédelmi engedélyt, mert ez egy hosszadalmas és költséges folyamat. Minden esetben elindították a procedúrát,

van ahol csak egy dokumentációt, a menekülési útvonalat kell jóváhagyni, de olyan is, ahol nagyobb befektetésre van szükség, külső tűzvédelmi lépcsőt kell építeni, vagy át kell alakítani az épület szerkezetét.

Pánikra nincs ok, ezekben az épületekben sincsenek veszélyben a gyerekek – szögezte le Kiss Imre. Húsz tanintézet nem rendelkezik közegészségügyi engedéllyel, ez esetben is mindegyikre van megoldás, rövid vagy hosszabb távon megteremtik a megfelelő körülményeket. Bölönben például a teljesen új építésű óvodának nincs meg az átvétele, így engedély sincs, több faluban pedig van ugyan felszerelt mosdó és illemhely, de a vezetékes víz nem iható.

{A}

Kiss Imre azt javasolta, átmeneti megoldásként vásároljanak vízadagoló automatákat.

Négy településen van még kerti vécé: Erősdön, Előpatakon, Hetében és Zabolán.

Ezek a júniusban megjelent 363-as kormányhatározat alapján kapnak pénzt a mosdók és illemhelyek megépítésére. Kiss Imre emlékeztetett, hogy a kormányhatározattal az országban 858 tanintézetnek biztosítanak költségvetési forrást mellékhelyiség-építésre. Az akkor oktatási miniszter Ecaterina Andronescu azt mondta, ezek iskolakezdésre meg is épülnek, ám a folyamat nem ilyen egyszerű: a pénzt az önkormányzatok kapják, közbeszerzést kell kiírjanak, tervezőt, kivitelezőt keressenek, valószínű az év végéig sem készülnek el az illemhelyek.

Kiss Imre hangsúlyozta, Háromszéken általában megfelelőek a körülmények, az önkormányzatok igyekeznek jó gazdái lenni a tanintézeteknek.