Szűz Mária királynő ünnepe

Molnár Melinda 2019. augusztus 22., 10:46

A római katolikus egyházban augusztus 22-e Szűz Mária királynő ünnepe, amely Jézus édesanyjának királynői méltóságát emeli ki.

Mária megkoronázásának ábrázolása egy korabeli festményen. Forrás: Wikipédia

A Szentírásra alapozott hagyomány szerint Mária Dávid király családjából származott. Az Angyali üdvözletben véget nem érő királyi széket ígér számára az angyal, a Jelenések könyvének Napba öltözött Asszonya is csillagkoronával tűnik fel.

Boldogságos Szűz Mária királynő ünnepét 1954-ben rendelte el XII. Piusz pápa, évenkénti időpontot határozva meg, amely a világegyház liturgikus naptárában a Szűzanya mennybevételét, Nagyboldogasszony ünnepét követő nyolcadik nap.

Búcsúk, zarándoklatok

Szűz Mária királynő a patrónusa az Erdélyi Mária Rádió székelyudvarhelyi stúdiója és a Szent Pio Lelkigyakorlatos Ház közös kápolnájának. Csütörtökön 16 órától rózsafüzért imádkoznak, majd 17 órakor kezdődik a búcsús szentmise. Főcelebránsa és szónoka Fülöp Sándor Szabolcs újmisés, a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király Plébánia segédlelkésze lesz. Az ünneplést, amely egyben a székelyudvarhelyi területi stúdió létrejöttének 10. évfordulója is, élő adásban közvetíti az Erdélyi Mária Rádió.

Csütörtökön 15 órától tartják a kovácspéteri kápolna fogadalmi búcsúját. Az anyaegyházközség, a gyergyószentmiklósi Munkás Szent József, plébánosa, Korom Imre prédikál az ünnepi szentmisén. Helyi hagyomány szerint ezen a napon kerül sor az ottani házak megszentelésére is.

Büdösfürdőn vasárnap 12.30 órától a búcsús szentmise főcelebránsa és szónoka az anyaegyházközség plébánosa, Papp Márton lesz.

{A}