Előrelépés jöhet Ráduly és Szőke perében, miután egyvalamiben megegyeztek a felek jogi képviselői

Antal Erika 2019. augusztus 21., 21:01

A csíkszeredai polgármester ügyvédje szerint a DNA nem akarja a titkosítást feloldani, ezért nem látja érdemesnek tovább várni és további dokumentumokat igényelni. Az államügyész egyetértett az ügyvéddel, azt javasolta, tűzzenek ki egy időpontot, amikor megejthetik a tárgyalást.

A Maros Megyei Törvényszéken. Végre előrelépés történhet. Archív Fotó: Haáz Vince

Ráduly Róbert ügyvédjén kívül jelen volt még Csíkszereda város jogi képviselője is. A védőügyvéd azt kérte a bírótól, tekintsenek el a Román Hírszerző Szolgálathoz (SRI) és az Országos Korrupcióellenes Ügyosztályhoz (DNA) intézett kérésektől, amelyek a lehallgatási és megfigyelési módszerekre vonatkozó, titkosított dokumentumok feloldására irányulnak. Mint mondta, 2018 januárjától folyamatosan igénylik ezt, de még érdemleges válasz nem érkezett, így amit eddig kézhez kaptak, az is elégséges lesz, hogy lefolytassák a tárgyalást a két vádlott ügyében.

Az ügyvéd szerint a DNA nem akarja a titkosítást feloldani, ezért nem látja érdemesnek tovább várni és további dokumentumokat igényelni.

Az ügyvéd a bírónak átadott egy listát azokról a jegyzőkönyvekről, amelyekben nemzetbiztonsági kérdések is szerepelnek. Összesen 258 jegyzőkönyv létezik, ezek közül 25 rendelkezhet nemzetbiztonsági vonatkozású tartalommal.

Az államügyész is egyetértett az ügyvéddel, azt javasolta, tűzzenek ki egy időpontot, amikor megejthetik a tárgyalást. A bíró elfogadta a javaslatot és

szeptember 23-ra tűzte ki a tárgyalás időpontját.

Elhúzódó eljárás

Csíkszereda polgármesterét és alpolgármesterét a 2015 áprilisában végrehajtott házkutatások után vették őrizetbe, majd hatósági felügyelet alá kerültek, végül az Országos Korrupcióellenes Ügyészség Ráduly Róbert Kálmánt háromrendbeli hivatali visszaéléssel és érdekkonfliktussal, Szőke Domokost pedig négyrendbeli hivatali visszaéléssel és okirat-hamisításra való felbujtással vádolta meg. A pert a DNA kérésére 2016 márciusa óta a Maros Megyei Törvényszék tárgyalja, mert a vádhatóság fenntartásokat fogalmazott meg a Hargita Megyei Törvényszék bíráinak pártatlanságával kapcsolatban. Az elöljárók alaptalannak tartják és elutasítják az ellenük felhozott vádakat.

{A}