Neki már nem kell tovább pótérettségiznie – kizárták a szabályok megszegése miatt

Széchely István 2019. augusztus 21., 18:36

A három székelyföldi megyében összesen közel 1800 fiatal vett részt szerdán az idei pótérettségi első vizsgáján, a román nyelv és irodalom írásbelin. Maros megyében egy diákot kizártak a pótérettségiről.

Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

A pótérettségi első írásbeli vizsgájára valamivel több mint kétezren iratkoztak Hargita, Maros és Kovászna megyében, ám a jelentkezők közül végül 242-en nem jelentek meg a vizsgán.

Fennakadások nélkül, problémamentesen zajlott a vizsga Hargita megyében – tájékoztatott Sipos István, a pótérettségi megyei vizsgabizottságának alelnöke. A román írásbelire jelentkező 811 fiatal közül 104-en nem jelentek meg a vizsgán, így összesen 707 pótérettségiző adott számot tudásáról a vizsgaközpontokban. Kizárás nem történt a megyében.

Maros megyében viszont – Illés Ildikó főtanfelügyelő-helyettes értesülése szerint –

egy vizsgázót kizártak a román nyelv és irodalom írásbeliről a vizsgaszabályok megszegése miatt. Az eset a szászrégeni vizsgaközpontban történt.

Maros megyében egyébként 820 fiatal iratkozott be a pótérettségi első írásbeli vizsgájára, ám végül 94-en nem jelentek meg azon.

{A}

A hiányzók száma Kovászna megyében volt a legkisebb, de ott a jelentkezők száma is lényegesen alacsonyabb volt: a 386 beiratkozó közül 342-en jelentek meg a román nyelv és irodalom írásbelin. Fennakadások Kovászna megyében sem történtek a pótérettségi első vizsganapján, és kizárásra sem volt szükség – tájékoztatott Kiss Imre főtanfelügyelő.

Országszerte 82 százalékos volt a részvételi arány a pótérettségi első vizsgáján, amelyre előzetesen 21 574-en jelentkeztek. Összesen 12 pótérettségizőt zártak ki a román írásbeliről.

A vizsgasorozat a magyar nyelv és irodalom írásbelivel folytatódik csütörtökön.