Szintet lépne a gyergyói női hoki

Gergely Imre 2019. augusztus 21., 10:32

Jövő év augusztusában kanadai, amerikai, ukrajnai és horvátországi női jégkorongcsapatokat láthat vendégül Gyergyószentmiklós. Ha megvalósul, ez lesz minden idők legrangosabb hazai női hokitornája.

A gyergyói és a csíki csapat már alaposan ismeri egymást. Jól jönnek az új kihívások. Archív Fotó: Pinti Attila

Gyergyószentmiklósi Fox Hockey Klub néven szerepel idéntől a legutóbbi romániai női jégkorongbajnokság ezüstérmese, és nagyra törő céljai vannak. Nemzetközi tapasztalatokat szerezve törekednek a fejlődésre. A romániai, mindössze háromcsapatos női hokiközeg két Hargita megyei szereplője számára igazi újdonság lesz, hogy kupameccseken is játszhatnak itthoni jégen.

Az első Székelyföldi Női Jégkorongtornát október 19–20-án rendezik Gyergyószentmiklóson – tájékoztatott a GYFHK vezetője, Laczkó Levente. A tornán két magyarországi együttes, a Dunaújvárosi Angels és a Hatvani Gigászok, valamint a Csíkszeredai Sportklub lesznek a házigazdák vendégei.

Archív Fotó: Pinti Attila

Amint Laczkó Levente elmondta, a lányok számára

nem jelent elég fejlődési lehetőséget a romániai bajnokságban évente vívott tucatnyi meccs, és csak akkor tudnak előbbre lépni, ha többet játszanak, erősebb ellenfelekkel.

Ezért vették részt a múlt idényben egy budapesti tornán, és ezért tartják fontosnak, hogy maguk is rendezhessenek egy ilyen mérkőzéssorozatot. Ehhez komoly segítséget kaptak a gyergyószentmiklósi és a megyei önkormányzat részéről. Nem titok, ennek eredményeként további kupameghívásokra és ezáltal még több meccsre számítanak.

Előrébb járnak Magyarországon

A Csíkszeredai Sportklubbal jól ismerik már egymást, a dunaújvárosiakkal már találkoztak és kiegyensúlyozott, szoros meccsre számítanak, ellenben a hatvani együttes lesz az, amelyik magasabb játékerőt képvisel. Kanadai kapus és amerikai légiósok szerepelnek a Gigászoknál: jól jelzi ezt, hogy hol tart ma a magyarországi női jégkorong, és mihez kellene felzárkózni – mutatott rá Laczkó Levente. A „Rókák” egyébként nagyon komoly alapozáson vesznek részt, két hónapja készülnek, napi egy edzést vezényel számukra Vaclav Novak edző.

Hatfordulós bajnokság

A hazai bajnokság várhatóan hatfordulós lesz (a múlt szezonban tíz forduló szerepelt a programban, de végül csak hatot rendeztek meg), és

az FGYHK célja az aranyérem, amitől már első szezonjukban sem álltak messze.

Archív Fotó: Pinti Attila

Emellett még legalább két magyarországi tornán szeretnének részt venni. Az igazi nagy kihívás és az egész romániai női jégkorong számára is korszakos jelentőségű esemény azonban jövő nyáron esedékes.

A Women's World Hockey Invitational nemzetközi női jégkorongos mozgalom a gyergyószentmiklósi csapatot kérte fel, hogy az évente megrendezett tornájuknak házigazdája legyen Kijev és Zágráb után.

Egyelőre a szervezés legelején tartunk, még tájékozódunk, hogy ez milyen terheket is jelentene számunkra, de elhatároztuk, hogy elfogadjuk a felkérést. Immár a hivatalos bejelentés is megtörtént, hogy mi leszünk a rendezők”

– közölte Laczkó Levente.

Hozzátette, várhatóan elsősorban az anyagi feltételek biztosítása lesz a fő nehézség, de mindenképpen könnyebb dolguk lesz most, mint egy éve, amikor támogatásokért kopogtattak. Sokan nem is tudták, hogy létezik női jégkorong. Már tudják, követik, és ez is lényeges előrelépés – hangsúlyozta a klubvezető.

{A}