Lelkipásztori munkatársképzés indul Sepsiszentgyörgyön

Bíró Blanka 2019. augusztus 20., 18:33

Főegyházmegyei lelkipásztori munkatársképzést hirdet Sepsiszentgyörgyön a Gyulafehérvári Főegyházmegye Pasztorális Bizottsága.

A képzést elvégzők a plébániákon, templomokban teljesíthetnek szolgálatot. Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

A felhívással az elkötelezett vagy magukat elkötelezni vágyó keresztényeket szólítják meg, akik Istennel és az egyházzal kapcsolatos ismereteiket szeretnék elmélyíteni, valamint – egyházi közösségeik aktív tagjaiként – a közösségen belül szolgálatot is vállalnak – olvasható a felhívásban.

A képzés időtartama három év, és évi négy, hétvégi, tömbösített képzési alkalomból áll, amit a sepsiszentgyörgyi Szent József plébánián tartanak.

{A}

A képzés célja lelkipásztori munkatársak képzése, az egyház tanításának elmélyítése, annak gyakorlati alkalmazása, a vallási műveltség szintjének emelése, a tudatos-öntudatos keresztény közéletiség fejlesztése, szociális, karitatív lelkület, érzékenység fejlesztése, a lektori és akolitusi szolgálat felvevésére való felkészítés.

Eddigi tapasztalatok alapján a képzés szervezői egyháztanácsosoknak, fizetett alkalmazottaknak is ajánlják, például sekrestyéseknek, irodai alkalmazottaknak.

Az akolitus az eucharisztikus ünnepléseknél az oltárszolgálat felelőse, szükség esetén áldoztathat, elviheti az eucharisztiát a kórházban vagy otthonukban fekvő betegeknek és időseknek, önálló igeliturgiát végezhet, illetve vezetheti a szentségimádást.

A lektor a liturgikus cselekményeknél az ige szolgálatának felelőse, felolvashatja az evangélium kivételével a szentírási részeket, az egyetemes könyörgéseket, a liturgia magyarázatait, továbbá felkészíti és irányítja a felolvasókat.

Az érdeklődők szeptember 12-ig jelentkezhetnek a gyf.pasztoralis.iroda@gmail.com email címen. A jelentkezéshez plébánosi ajánlás szükséges, amelyet az első találkozásra kell elvinni.