Mintegy háromezer székelyföldi fiatal pótérettségizik a héten

Széchely István 2019. augusztus 20., 20:11

Szerdán román nyelv és irodalomból, csütörtökön magyar nyelv és irodalomból, 23-án a szaknak megfelelő kötelező, majd 26-án a választott tantárgyból írásbeliznek a pótérettségizők. A három székelyföldi megyében összesen mintegy háromezren jelentkeztek a vizsgasorozatra.

Ismét nekiveselkednek. Szeptember 7-én kiderül, mekkora sikerrel Fotó: Gecse Noémi

Hargita megyében három pótérettségi vizsgaközpontot jelöltek ki: a székelyudvarhelyi Eötvös József Szakközépiskolában, a csíkszeredai Kájoni János Szakközépiskolában, valamint a gyergyószentmiklósi Batthyány Ignác Műszaki Szakközépiskolában adnak számot tudásukról a vizsgázók.

Legtöbbjük egy, legfeljebb két tantárgyból kell vizsgázzon, zömükben a román nyelv és irodalom írásbelin kell átmenő jegyet elérjenek, a második helyen a matematika írásbeli áll.

Maros és Kovászna megyei helyzet

Maros megyében a jelentkezések számát tekintve nem emelkedik ki a vizsgatantárgyak közül egyik írásbeli sem. Ott négy vizsgaközpontban és egy alközpontban írásbeliznek a pótérettségizők. Két vizsgaközpontot a megyeszékhelyen – a Bolyai Farkas Gimnáziumban, illetve a Gheorghe Șincai Iskolaközpontban – rendeztek be, továbbá van egy vizsgaközpont Szászrégenben, egy pedig Dicsőszentmártonban, utóbbinak egy alközpontja is van Segesváron.

{A}

Kovászna megyében ugyancsak a román nyelv és irodalom írásbelire jelentkezett a legtöbb pótérettségiző fiatal. A megyében egy vizsgaközpont van, ez a sepsiszentgyörgyi Berde Áron Szakközépiskolában kapott helyet.

A menetrendről

A szerdai román nyelv és irodalom írásbelit csütörtökön az anyanyelvi vizsga követi, 23-án a szaknak megfelelő kötelező, 26-án pedig a választott tantárgyból írásbeliznek a pótérettségizők. Rövid szünet után a szóbeli kompetenciavizsgákkal folytatódik a pótérettségi: augusztus 27-én és 28-án tartják meg a román, 29-én az anyanyelvi, augusztus 30-án, illetve szeptember 2-án a digitális, 2-án és 3-án pedig az idegen nyelv kompetenciavizsgákat. Az írásbelik eredményét szeptember 3-án függesztik ki és aznap fogadják az óvásokat is, majd ezek kivizsgálása után, szeptember 7-én közzéteszik a pótérettségi végleges eredményeit.