A környezetkímélésre koncentrálnak (x)

Fülöp-Székely Botond 2019. augusztus 20., 15:56

A környezettudatosság szellemében szervezte meg Székelyudvarhelyen a szelektív hulladékgyűjtést az RDE Hargita Kft., amelynek igazgatója elmagyarázta, hogy miként kezelik a lakók által különválogatott hulladékot. Arról is beszélt, hogy a lakóknak miért éri meg csatlakozni az akciójukhoz.

Modern szemetesautó. Külön rekeszekbe kerülnek a szelektíven gyűjtött hulladékok Fotó: Barabás Ákos

Évről évre növekszenek az európai uniós elvárások a szelektív hulladékgyűjtést illetően, amelyek betartása a szankciók mellett környezetvédelmi szempontból is elengedhetetlen – fejtette ki lapunknak Körösfőy Sándor, az RDE Hargita Kft. igazgatója. A jelenlegi normák szerint

az újrahasznosítható hulladéknak legalább a negyvenöt százalékát kell szelektíven gyűjteni, ami a teljes szemétmennyiség 13,5 százalékát jelenti.

Székelyudvarhely nem áll rosszul ebből a szempontból, hiszen itt jelenleg a szemétnek több mint tíz százaléka újrahasznosítódik, ugyanakkor az előrejelzések szerint év végére meglesz az megszabott arány. A problémát csupán az jelenti, hogy jövőre húsz százalék fölé nőnek az elvárások – a szolgáltató pedig magasabbra téve a mércét, már most erre készül. Persze, ehhez a lakosság segítségére is szükség van.

A szelektív hulladék „útja”

Egy speciális szemetesautónak köszönhetően egyidőben, külön rekeszekben tárolva tudják összegyűjteni és elszállítani a lakók által különválogatott papír/karton, műanyag/fém és üveg hulladékot – magyarázta Körösfőy. Mint mondta, a hulladék a tározókból a székelyudvarhelyi Termés utcai telephelyre kerül, ahol még egyszer újraválogatják az üveg kivételével, amelyet balesetveszélyes lenne kézzel szelektálni. Egyelőre egy helyen van tárolva minden típusú papír, de ha a későbbiekben lesz akkora mennyiség, hogy megérje, akkor majd értékesítés előtt különválogatják a kartont, a színes és a fehér papírokat stb. A fémek esetében más-más tárolóba kerül a vas és az alumínium, amelyet szintén eladnak.

A műanyag hulladékból kiveszik a pillepalackokat, amelyeket szín szerint szelektálnak és báláznak fel, mert így nagyobb rájuk a piaci kereslet.

Mindemellett az átlátszó és színes fóliát, illetve a polietilénből készült palackokat is hasonlóan kezelik. A maradék műanyagot maguk próbálják a későbbiekben újrahasznosítani a Cekend-tetői lerakónál – például komposztládákat gyártanának –, ehhez azonban egy új technológia engedélyeztetésére van szükség.

Fémhulladék és színek szerint felbálázott pillepalackok a Cekend-tetői lerakónál Fotó: Barabás Ákos

Az üveghulladékot egyelőre csak tárolják, várva, hogy jobb áron értékesíthessék. Az igazgató azt tapasztalta, hogy egyre jobban szelektálnak a lakók, ám még találkoznak azért kellemetlenségekkel.

A legnagyobb probléma, ha az üveghulladékba kerül valami más anyag.

Ezt igyekeznek ugyanakkor tudatosítással csökkenteni. Körösfőy ugyanakkor arra is kitért, hogy most már néhány, a lakótelepeken lévő zárt tározónál is lehetőséget biztosítanak a szelektív gyűjtésre, így számítanak a lakók együttműködésére. Természetesen ezt a kezdeményezést mindenhová ki fogják terjeszteni.

A lakóknak is megéri

Elsősorban a tisztább környezet miatt éri meg a lakóknak, hogy szelektíven gyűjtsék a hulladékot, de ennek más előnye is van. Az RDE Hargita szolgáltató igazgatója elmondta, rendszerint plusz illetékeket szab ki az állam a vegyes szemét tárolására, amely közvetett módon a lakosságot terheli.

A szelektív gyűjtéssel csökkenteni lehet a vegyes szemét mennyiségét, így a plusz díjakat sem kell majd befizetni.

Mindemellett arra is felhívta a figyelmet, hogy a lakók is elhozhatják a Termés utcai telephelyre a szelektíven gyűjtött hulladékot, amiért újrahasznosított termékeket – egyebek mellett vécépapírt, kéztörlőt – kapnak cserébe. Ez lehet a megoldás arra a problémára is, ha egyes háztartásoknál viszonylag hamar megtelnek a szelektív gyűjtésre használt műanyagzsákok. A szolgáltatónak jelenleg nincs lehetősége arra, hogy többször elszállítsa a kiválogatott hulladékot, így egy másik lehetőségként az igazgató azt javasolja a lakóknak, hogy ha szükséges, igényeljenek újabb zsákokat a székhelyükön.

Tovább válogatják a hulladékot a székelyudvarhelyi Termés utcai telepen Fotó: Barabás Ákos

Ugyanakkor közölte, minden egyéb, a cikkben nem említett hulladékot is leadhatnak a lakók az RDE Hargita Kft. Termés utcai hulladékudvaránál. Gondolhatunk itt például textíliákra, síküvegre, kis mennyiségű építkezési hulladékra – maximum egy köbméter –, bútorokra, matracokra, elektronikai cikkekre is. Ezért nem kell fizetni, ugyanakkor a helyszínen rögzítik az illető személy adatait, hogy ne történjenek visszaélések. Ha nagyobb mennyiségű hulladékról van szó, akkor konténert kell rendelni a szolgáltatótól.

Mentalitásváltás kell

Az igazgató hangsúlyozta, a környezetszennyezés csökkentése érdekében hosszú távon nem elég csupán szelektíven gyűjteni a hulladékot, hanem a vásárlásra is oda kell figyelni. Utóbbi azt jelenti, minél kevesebb csomagolóanyagot és egyéb hulladékot kell a kosárba tenni. Persze, ehhez mentalitásváltásra van szükség mindenki részéről, de így eleve csökkenne a tározókba kerülő haszontalan dolgok mennyisége – tette hozzá.

(X – Fizetett hirdetés)