Örmény Művészeti Fesztivált szerveznek Gyergyószentmiklóson

Gergely Imre 2019. augusztus 20., 18:40

Átalakul és kibővül a gyergyószentmiklósi magyarörmények őszi fesztiválja. Szeptember 6-8. között gasztronómiai, kulturális és művészeti programok követik egymást, amely az örménység, és más erdélyi, kisebbségben élő nemzetek értékeit mutatja meg.

Archív. Fotó: Beliczay László

A korábbi évekhez képest átalakul az Örmény Művészeti Fesztivál struktúrája, ezúttal a vasárnap, a Kisboldogasszony ünnepén csakis az egyházi, vallási jellegre figyelnek.

Az ünnepi szentmisén kívül nem szerveznek erre a napra semmilyen kísérőrendezvényt, ami elvonhatná a figyelmet.

A szentmise különlegessége lesz, hogy a szentbeszédet Örményország egyedüli római katolikus lelkésze, Daveyan Karen tartja – vezeti fel a programismertetést Kulcsár László szervező, a Gyergyói Örmény Katolikus Egyesület vezetője.

A vasárnapot megelőzően azonban két napig bőven lesz alkalma kulturális élményeket szerezni, kikapcsolódni a fesztivál látogatóinak.

Pénteken, szeptember 6-án 17 órától az örmény kőkeresztnél koszorúzással nyílik meg az eseménysor, majd kiállításmegnyitók következnek a közösségi házban. Gopcsa Paula festményei, Lázár Imola tűzzománc-alkotásai lesznek láthatók, valamint a 150 éve született zeneszerző, Komitas Vardapet munkásságát idézik fel emlékkiállításon. Kostyák Attila és vendégei az Örmény templomban lépnek fel szimfonikus koncerten. Az itt befolyó adományokat az örmény temető elhagyatott sírjainak rendbetételére szánják.

{A}

Szombaton 11 órakor nyit a nemzetiségi vásár az Örménytemplom utcában, ahol örmény kézműves termelők, szász sütemények, székely, román és cigány termékek lesznek hozzáférhetők. Ezen a napon zajlik a 9. Churut fesztivál, és főzőverseny, ahol a tradicionális örmény ételízesítő, azaz a churut felhasználásával készülnek az ételek. A színpadon nemzetiségi kultúrműsoron lép fel a Rákospalotai Szilas néptáncegyüttes, a Gyergyói Cigány Együttes, a szászrégeni Goldregen szász táncegyüttes, a gyergyóalfalvi Lenvirágok székely tánccsoport, a maroshévízi Rapsodia Călimanilor román táncegyüttes és a brassói Bănei Milu zsidó kórus.

17 órától Artin Artinton, a budapesti örmény színház vezetője irodalmi délutánra hív, majd Dinnyés József ad elő örmény költők megzenésített verseiből. Fellép a Brill Dance táncegyüttes, az esti koncerteken pedig a Young Skrrt és a Ketchup a budapesti együttesek lépnek fel. Végül utcabál zárja az eseménysort.