Megint a vásárhelyiek nyakán maradt a szemét

Simon Virág 2019. augusztus 21., 09:15

Négy nap szünet után kedd reggeltől újra összeszedi a Salubriserv a marosvásárhelyi lakótelepi tárolókban és mellettük felhalmozódott hulladékot. A szemét azért maradt az utcákon, mert a kerelőszentpáli tároló működtetője a felhalmozott adósságok miatt nem engedte be a kukásautókat a telepre.

Fotó: Haáz Vince

A hosszú hétvégének tulajdonította a marosvásárhelyiek egy része, hogy városszerte tömve voltak a kukák, szeméthegyek éktelenkedtek a föld alatti tárolók környékén is. A város negyedeiben voltak olyan helyek, ahol a nagy melegben erjedő szemét bűze miatt nem tudtak szellőztetni a lakók.

Idén már másodszor

A háztartási hulladék hétfőn is a városban maradt, a közösségi oldalakat ellepték az ezekről készült fényképsorozatok. Hétfőn késő délután a kerelőszentpáli hulladéktelepet működtető bukaresti cég közleményben jelezte, hogy augusztus 16-tól nem hajlandó fogadni a Salubriserv által összegyűjtött szemetet. Mint Ştefan Murariu, a cég megbízottja a Székelyhonnak elmondta, a csődeljárás alatt álló Salubriserv legnagyobb ügyfele épp a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal, amely márciustól nem törleszti a számlákat.

{K1}

„A felhalmozott adósság meghaladja a hárommillió lejt, pontosabban 3,6 millió lej, és naponta 50 ezer lejjel nő a tartozás.

Mivel a cég nem fizet, ezért nem engedtük be az autókat a szeméttelepre, ezért nem tudták összegyűjteni a városban felhalmozott hulladékot.

Többször tárgyaltunk a marosvásárhelyi városháza képviselőivel. Írásos biztosítékot kaptunk arra, hogy ki fogják fizetni a kiállított számlákat. Azt mondták, most nincs pénzük, de ha lesz, akkor törlesztik a cég felé az adósságokat, és akkor mi is megkapjuk a pénzünket. Mivel bízunk abban, hogy a városháza állja a szavát, újra beengedtük a szemetesautókat a telepre.”

Fotó: Haáz Vince

Nincs határidő?

Megkérdeztük Murariutól, hogy az írásos egyezségen van-e határidő, amíg a városnak törleszteni kell legalább a számlák egy részét. Vagyis mikorra várható, hogy újra ellepi a megyeszékhelyet a szemét? Mint ismert, februárban már volt egy hasonló eset, akkor majdnem egy hétig nem vitték el a szemetet Marosvásárhelyről. Akkor a városvezetés a költségvetés hiányára fogta, hogy nem tudott időben fizetni a Salubriservnek, amely emiatt a maga során kétmillió lejes adósságot halmozott fel. Murariu most azt mondta, hogy nincs fizetési határidő, de nem fognak a végtelenségig várni.

Hárít a városháza

A Székelyhon érdeklődésére a városháza sajtószóvivője, Cosmin Blaga elmondta, jelenleg nincsenek gondok a hulladékkezeléssel, keddtől újra elszállítják a szemetet a városból. Arra a kérdésre, hogy a városnak mekkora az adóssága, és mikor tudnak ebből törleszteni, az illetékes azt mondta,

sínen van a probléma megoldása.

Szerinte a gond nem az adósság, hanem az, hogy a város számára még nem választották ki az új szemételszállító szolgáltatót.

Fotó: Haáz Vince

Az új regionális szolgáltatót a Maros megyei tanács mellett működő Adi Ecolect Társulásnak kell kiválasztania. Mint Tóth Andrea, a társulás képviselője korábban a Székelyhonnak elmondta, Maros megyét hét övezetre osztották fel, ezek közül hatban már szerződést kötöttek az új szolgáltatóval.

Marosvásárhelyen és a környező településeken nem sikerült kiválasztani a megfelelő céget. A versenytárgyalásra hárman jelentkeztek, ketten maradtak a versenyben, de végül kiderült, hogy egyik sem képes ellátni a szolgáltatást, senki nem felelt meg a minimális műszaki feltételnek. Ezért Marosvásárhely és környéke esetében újra kell szervezni a versenytárgyalást, előreláthatóan év végig oldódik meg a szolgáltatócsere.

Kedden Marosvásárhelyről újra elkezdték összeszedni a szemetet, de a három munkanapos kiesés miatt előreláthatóan csak jövő hétre áll vissza a megszokott program, és lesznek üresek újra a kukák.

{A}