Félezer kérés halmozódott fel ANL-lakásokra Marosvásárhelyen

Simon Virág 2019. augusztus 20., 13:26

Marosvásárhelyen a napokban adtak át kizárólag orvosoknak szánt, az Országos Lakásügynökség (ANL) támogatásával megépített tömbházlakást.

Marosvásárhelyen jelenleg 355 ANL-s bérlakás van. Archív Fotó: Haáz Vince

Több éves szünet után a napokban ANL-tömbházlakásokat adtak át Marosvásárhelyen. Az orvosoknak szánt bérlakásokról a marosvásárhelyi városháza sajtószóvivője, Cosmin Blaga elmondta, az önkormányzat egy ezer négyzetméteres telket biztosított a lakásügynökségnek, a beépített felület pedig 376 négyzetméter. A hivatal beruházása ebbe a projektbe több mint négymillió lej, mindez telek és közművesítés formájában.

A lakóépület 24 apartmanból áll: 12 egyszobás, 10 kétszobás és 2 háromszobás lakrész. Emellett a tömbházhoz műszaki helyiség, kerékpár- és babakocsi-tároló, ruhaszárítórészleg és kazánház tartozik. A haszonélvezők szeptemberben költözhetnek be, miután a helyi tanács jóváhagyja a kérelmezők közül kiválasztott személyek jegyzékét. A városháza honlapján lévő határozattervezetben már szerepel a 24 név.

Újabbakat építenek

Jó hír, hogy a  továbbiakban

2021-ig, szintén az ANL-vel való partnerség révén, 60 apartmant bocsátanak a fiatalok rendelkezésére a marosvásárhelyi Raktár utcában.

Mint a sajtószóvivő elmondta, a tervek szerint három, húszlakrészes tömbházat építenek, amelyekben garzonlakások és kétszobás apartmanok lesznek. Blaga azt is elmondta, hogy

az ANL-lakást igénylők jegyzékén jelenleg 457 személy van,

ezt a jegyzéket még 2014-ben állították össze. A listán vannak fiatal családok, egyedülálló személyek és volt államosított, majd visszaszolgáltatott lakásokból kiköltöztetett családok is.

Amikor az új ANL-s tömbházak átadásra készen lesznek, akkor újra be kell majd nyújtani az igényléseket,

és a megszabott kritériumok alapján kialakult sorrendben adjuk majd át a családoknak, személyeknek a bérlakásokat” – mondta még el a szóvivő.

{A}