Betekintés a honfoglaló ősök korába – megnyitották a Puszták aranya kiállítást

Kovács Eszter 2019. augusztus 19., 22:06

Az államalapítás ünnepének előestéjén nyitották meg a nagyszentmiklósi aranykincset ismertető, Puszták aranya című tárlatot Székelyudvarhelyen: a Haáz Rezső Múzeum időzítése nem véletlenszerű.

Fotó: Barabás Ákos

Nagyon is szándékos az időpontválasztás, árulta el Miklós Zoltán múzeumigazgató: egyrészt a nemzeti ünnepre való tekintettel, hiszen a tárlat tematikusan kapcsolódik az adott korhoz, másfelől pedig kereken 220 éve annak, hogy felfedezték azt a kincsleletet, amely a kiállítás gerincét adja. „A Puszták aranya című kiállítást a szegedi Móra Ferenc Múzeum már több magyarországi helyszínen bemutatta, ezt követően megérkezett Székelyföldre is, a marosvásárhelyi várba, onnan pedig Székelyudvarhelyre.

{K1}

Jelen kulturális projekt is azt bizonyítja, hogy a székelyföldi és a magyarországi intézmények egészen gyümölcsöző együttműködése által ilyen kiállításokat kisebb múzeumok is meg tudnak valósítani, és a hazai közönség elé vinni

– magyarázta a múzeumigazgató.

A leletanyag mellett digitális megoldások teszik színessé, diákok számára is izgalmassá a tárlatot Fotó: Barabás Ákos

Páratlan kincs, páratlan alkalom

Páratlan alkalom ez, folytatta a gondolatot Orbán Árpád, Székelyudvarhely alpolgármestere is, hiszen a

nagyszentmiklósi lelet a Kárpát-medence talán egyik legértékesebb kincse, rendkívüli esemény, hogy a 23 darabot számláló gyűjtemény hiteles másolatát a székelyudvarhelyiek is megtekinthetik.

„Bob Marleytól olvastam, hogy egy nép a történelmének ismerete, származása és kultúrája nélkül olyan, mint egy fa gyökerek nélkül. Ezért fontosak az ilyen és ehhez hasonló kiállítások” – summázott az elöljáró.

Fotó: Barabás Ákos

Magyarország csíkszeredai főkonzulátusának képviseletében Balogh Attila Márton konzul szólalt fel a megnyitón, arra emlékeztetve a hallgatóságot, hogy augusztus 20. kettős ünnep a magyarság számára: egyfelől Szent István hagyatékáról emlékezünk meg ezen a napok, másrészt a független Magyarországot ünnepelhetjük.

E kiállítás révén betekintést nyerhetünk a honfoglaló ősök korába

– jegyezte meg a konzul.

Fotó: Barabás Ákos

Kultúra, a kapocs, ami összeköt

Fontosnak tartotta tolmácsolni: Magyarország nemzetpolitikájában kiemelt szerepet kap a kultúrpolitika, a közös cél, hogy minél többekhez jussanak el kultúránk évszázados, évezredes emlékei. Zárásként a marosvásárhelyi múzeum régésze, Dobos Alpár ismertette a kiállítási anyagot, amely három részből épül fel:

a nagyszentmiklósi aranykincs hiteles másolatai mellett egy-egy teremben avar-kori és honfoglalási-kori leleteket láthat a szemlélő, ez utóbbiak a szegedi múzeum saját gyűjteményéből származnak.

A tárlat év végéig lesz látogatható a Haáz Rezső Múzeum alagsori kiállítóterében.

Fotó: Barabás Ákos

{A}