Szerdán startol a pótérettségi

Székelyhon 2019. augusztus 19., 19:46

Szerdán kezdődik a pótérettségi, amelyre több mint 43 500 diák iratkozott be – tájékoztat közleményben az oktatási minisztérium. A dokumentum szerint a diákok közül 28 700-an idén, 14 800-an a korábbi évfolyamokban végeztek.

Ismét nekifuthatnak azok, akiknek nem sikerült. Archív Fotó: Barabás Ákos

Az őszi vizsgasorozat keretében román nyelv és irodalomból augusztus 21-én, anyanyelvből 22-én, a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból 23-án, a választott tantárgyból pedig 26-án írásbeliznek a diákok. Augusztus 27-én és 28-án kerül sor a román nyelvi kompetenciákat felmérő szóbeli vizsgára, 29-én anyanyelvből szóbeliznek a tanulók, augusztus 30-án és szeptember 2-án a digitális kompetenciák felmérésére kerül sor, szeptember 2-án és 3-án pedig az idegennyelv-szóbeli zajlik – tájékoztat az Agerpres.

Az eredményeket szeptember 3-án 12 óráig közlik, és ugyanaznap 16 óráig fogadják az óvásokat.

A végleges eredményeket szeptember 7-én hozzák nyilvánosságra.

Az írásbeli vizsgákon a tanulóknak legkésőbb 8 óra 30 percig kell elfoglalniuk helyeiket a tantermekben, személyazonosságukat érvényes személyi igazolvánnyal kell igazolniuk.

A tételek kidolgozására három óra áll rendelkezésre, amit onnantól kezdve számítanak, hogy a jelentkezők kézhez kapták a kidolgozandó feladatok fénymásolatát.

A vizsga annak a diáknak sikerült, aki az összes szóbeli és írásbeli vizsgán részt vett, és minden írásbeli dolgozatán megszerezte legalább az 5-ös osztályzatot úgy, hogy általánosa eléri legalább a 6-ost.

{A}