Könyvet írt a főszervező a Székelyföldi Lovas Ünnepről

Gergely Imre 2019. augusztus 19., 19:37

A Gyergyói Lovas Napok, majd átkeresztelése óta Székelyföldi Lovas Ünnep ahogy a név is hordozza, előbb Gyergyószék legfontosabb, legtöbb érdeklődőt vonzó eseménye volt, hogy lassan Székelyföld-szerte hírnevet szerezzen magának, és egyik legrangosabb lovas rendezvényévé nőjön. Erről írt könyvet az esemény főszervezője, Bajkó Tibor

Bajkó Tibor dedikálás közben. Könyvbe foglalta a rendezvénye tapasztalatait Fotó: Gergely Imre

A gyergyóiakat és szélesebb körben vett lovas társadalmat is megdöbbentette a hír 2018-ban, hogy tíz év után nem lesz folytatás. Valószínű, hogy a szervező Bajkó család tagjainak fejében megfordult a gondolat, hogy mivel akkor nem kaphatták meg azt a támogatást, ami a rendezvényt méltán megilletné, teljesen véget vetnek Székelyföldi Lovas Ünnepnek. Örvendetes, hogy ez a gondolat aztán szertefoszlott és a számtalan kérdés, biztatás nyomán belevágtak a folytatásba, a 11. Székelyföldi Lovas Ünnep megszervezésébe.

A 2018-as rendezvény „elmulasztása” azonban nem jelentett tétlenséget Bajkó Tibor főszervezőnek.

Megszületett a gondolat, hogy könyv formájában adja vissza azt, amit számára jelentett az első tíz lovas hétvége.

Segítőket, tanácsadókat is talált a kivitelezéshez, akik részben ösztönözték is, hogy az írás ne akadjon el, másrészt pedig

megvilágították a szerző számára, hogy miként is lesz igazán élvezhető, olvasmányos a visszaemlékezés, és nem pedig egy száraz kronológia és adathalmaz.

{A}

A Székelyföldi Lovas Ünnep című kiadványt már kézbe vehetik az olvasók, amikor pedig végigolvassák immár egészében láthatják, a történések hátterének a megismerésével együtt érthetik meg, hogy mekkora munkát is jelent egy-egy ilyen alkalom megszervezése, amiből talán a rendezvény két napja még a legkönnyebb az egész éven át tartó szervezés és utómunka közt.

A könyv megvásárolható lesz a 11. Székelyföldi Lovas Ünnepen, Gyergyószentmiklóson, augusztus 30. és szeptember 1. között.

A háromnaposra bővülő, több, mint 90 műsorszámot felvonultató rendezvény lesz az első fejezete a következő, második kötetnek, amelyet várhatóan majd, újabb tíz év múlva olvashatunk. A szerzőnek már most kell jegyzetelnie, hiszen remélhetőleg nem történik majd újabb kényszerszünet, amit írással kellene kitölteni.