Szakmai előadásokat tartanak Márton Áron püspökről szülőfalujában

Molnár Melinda 2019. augusztus 19., 17:19

Isten Szolgája, Márton Áron püspök születésnapja tájékán immár nyolcadik alkalommal tartanak megemlékezést és konferenciát szülőfalujában, Csíkszentdomokoson.

Szülőfalujában emlékeznek meg Márton Áron püspökről a hétvégén. Archív Fotó: Szigeti Vajk István

A csíkszentdomokosi római katolikus plébániatemplomban szombaton 10 órától szentmisét mutat be, és szentbeszédet mond Jakubinyi György gyulafehérvári érsek. Azt követően a helyi művelődési házban a köszöntések után Márton Áron püspökségének első évéről tart előadást Marton József gyulafehérvári nagyprépost, egyetemi tanár. Majd Ne fogyatkozzék meg a ti hitetek! címmel a magyarországi láziban élő Virt László szociológust, hittanárt hallgathatják meg Márton Áron és a 80 éve kitört második világháború vonatkozásairól.

Utána Denisa Bodeanu bukaresti történész (Le)hallgatásra ítélve. Márton Áron püspök lehallgatási jegyzőkönyvei, 1957-1960 című könyvét mutatja be a szerző, és Nagy Mihály Zoltán történész Nagyváradról.

Ebédszünet után, 15 órakor A doberdói San Martino del Carso az első világháború idején és ma címmel, Gianfranco Simonit, a Gruppo Speleologico Carsico elnökének (San Martino del Carso, Olaszország) előadását magyarra fordítja Kovács Gergely, a püspök szentté avatási ügyének római posztulátora.

Az előadások sorát Nagy Zoltán székelyudvarhelyi mérnök, hittanár zárja, újabb hiteles tanúk hangfelvételei és dokumentumfotói által mutatja be Áron püspök filmes monográfiájának, A Hegy című DVD-nek az utóéletét és folytatását. Végül Hegedűs Enikő csíkszeredai művészettörténész megnyitja a Gyulafehérvári Érseki Levéltár Imacsokrok Márton Áron püspöknek című vándortárlatát. A Márton Áron Múzeum meglátogatásával zárul a Márton Áron-megemlékezés.

Szekeres zarándoklat és szentmise
Vasárnap 9 és 16 óra között pásztorbükki szekeres zarándoklatra és ott tartandó szentmisére hívják az érdeklődőket, amelyre ma még lehet jelentkezni. Ugyanakkor szállás lehetőségekről és más tudnivalókról Bodó Andreánál (0751-523 114) vagy Lázár Csillánál (0741-484 716) érdeklődhetnek.