Hétvégi házakba tör be, ételt keres – jól ismerik, mégsem tehetnek ellene semmit

Bíró Blanka 2019. augusztus 19., 17:31

Rendszeresen betör egy bocsos medve a bálványosi hétvégi házakba élelem után kutatva. Hatalmas kárt okoz, mert összetöri az ajtót, ablakot, a berendezést, hűtőket, háztartási gépeket. A vendéglőt is villanypásztorral kerítették be, noha az odalátogató turistáknak furcsa látvány, másként nem tudnak védekezni.

Nem csöngetett a nagyvad Fotó: Bálványosi villatulajdonosok Facebook-csoportja

„Hiába kérünk a helyi hatóságoktól segítséget, csak a környezetvédelmi minisztérium adhat engedélyt medveelszállítására vagy -kilövésére. Több hivatalos megkeresést küldtünk a minisztériumba, de ezekre vagy nem kaptunk választ, vagy semmitmondó levélben törvénycikkelyeket idéztek. A törvényt mi is tudjuk, nem kell bennünket kioktatni” – mondta a polgármester.

Rámutatott, Bálványosra most egy bocsos medve jár be, amelyik megszokta az embereket, mindenkitől ételt vár. Mindig voltak medvék, hiszen Bálványos gyakorlatilag az erdőben van, mi mentünk oda a medve területére, de

régebben óvatosak voltak, a bocsokat távol tartották a településtől, az embertől, most viszont a házba is bemegy a nagyvad étel után kutatva

– fejtette ki Daragus Attila. Hozzátette, a vendéglőt is villanypásztorral kerítették be, noha az odalátogató turistáknak furcsa látvány, másként nem tudnak védekezni.

Medvejárás utáni állapotok Fotó: Bálványosi villatulajdonosok Facebook-csoportja

A torjai önkormányzat háromméteres kerítésekkel vetette körül a kukákat, hogy a medvék ne tudjanak guberálni, ám a polgármester szerint amíg a különböző medveleseken etetik a vadakat, hogy a közelben tartsák és mutogassák, addig a településeken és az embertől várják a medvék az eledelt.

Mindenki köteles megvédeni a tulajdonát, ebben senki nem segít, reméljük, hogy a környezetvédelmi minisztérium engedélyezi a medve elszállítását vagy kilövését – összegezte a polgármester.

Újabb levél a miniszternek

Benkő Erika háromszéki parlamenti képviselő a környezetvédelmi miniszterhez fordult a Háromszéken garázdálkodó medvék ügyében. Hétfőn elküldött levelében azonnal intézkedések foganatosítására szólította fel Grațiela Gavrilescu minisztert, hangsúlyozva, hogy Kovászna megyében az elszaporodott medvék az emberek életét és javait veszélyeztetik.

{A}

„Elfogadhatatlan a helyzet, hogy mindennapossá váltak a medvetámadások Kovászna megyében. (...) Csak az elmúlt évben több mint 500 ezer lejre tehető a medvék okozta kár nagysága a megyében, ahol a medvepopuláció a négyszeresére növekedett a megengedettnél. A 400 helyett több mint 1600 egyedet tart számon a környezetvédelmi ügynökség” – hangsúlyozta Benkő Erika.