Egy helyen a romániaban élő nemzetiségek

Antal Erika 2019. augusztus 19., 15:44

Újra megszervezik Segesváron augusztus 22–26. között a ProEtnica Interkulturális Fesztivált. A tudományos és történelmi előadások mellett számos színpadi bemutató, kézműves tevékenység, kiállítás, illetve népzenei és néptáncprodukció várja az érdeklődőket.

Nemzeti kisebbségek kultúrája kerül előtérbe. Archív Fotó: Veres Nándor

„Érdekes egy ilyen eseménysorozat, mert ezalatt a néhány nap alatt minden Romániában élő nemzetiséggel lehet találkozni. Mikor tudunk máskor szerbekkel, tatárokkal, törökökkel találkozni? A szokásaikról kérdezni őket?” – foglalta össze az eseménysorozat lényegét a Divers Egyesület elnöke, a tudományos műhelybeszélgetések szervezője, Koreck Mária.

Azt is elmondta, már hétfőn elkezdődik, és szerdától a fesztivállal párhuzamosan tart az általa kezdeményezett és a Divers Egyesület által szervezett Interkulturális Akadémia is, ahová zömében egyetemi hallgatók érkeznek, és a nemzeti kisebbségekkel kapcsolatos témákat járják körbe.

{A}

Az idei akadémia vezérmotívuma a kisebbségi jogok Európában. 

Szó esik mint pozitív példáról a finnországi és németországi kisebbségekről, nyelvhasználatról, szokásokról, valamint negatív példaként említik az ukrajnai nyelvtörvényt,

az ott élő kisebbségek nyelvhasználatát korlátozó törvénykezést. De a romániai nemzeti kisebbségek helyzete sem marad kibeszéletlenül – hangsúlyozta Koreck.

Annak érdekében, hogy a Segesvárra érkező fiatalok jobban megismerjék a más nyelven beszélőket, azok szokásait, életterüket, kedden egy tanulmányi utat szervez számukra a Divers Egyesület.