Mozgóárusokat és éttermeket büntetett a fogyasztóvédelem

Széchely István 2019. augusztus 19., 11:25

Rozsdás konyhai munkaasztalok, penész, lejárt szavatosságú hústermékek, rossz tárolási feltételek – a legalapvetőbb higiéniai követelményeknek sem felelt meg egy étterem, amelyet nemrég felkerestek a Hargita megyei fogyasztóvédelmi felügyelőség munkatársai.

Éttermi konyhákat is meglátogattak a fogyasztóvédők. Nem volt hiábavaló. Képünk illusztráció Fotó: Kristó Róbert

Csíkszeredában, Borszéken és Parajdon végzett ellenőrzéseket a hónap első felében a Hargita Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség, közélelmezési egységeket, de a városnapi rendezvényeken tevékenykedő mozgóárusokat is meglátogatva.

Az akcióról készült jelentés szerint több esetben találtak különböző élelmiszeripari termékeket, főként hústermékeket, amelyeket a termékinformációkat és szavatossági időt tartalmazó címkék nélkül forgalmaztak.

Az ellenőrzésen ugyanakkor összesen 91 kilogrammnyi lejárt szavatosságú húst és felvágottat is találtak, amelyeket kivontak a forgalomból.

Gond volt az eladásra kínált csokoládékkal is: azokon sem volt termékcímke, ráadásul az előírt hőmérsékletre vonatkozó tárolási feltételeket sem tartották be az eladók – gyakorlatilag a napsütötte pultra kitéve árusították portékájukat.

Összesen 90,8 kilogrammnyi csokoládé esetében tapasztaltak problémákat a fogyasztóvédők.

{A}

A legsúlyosabb szabálysértéseket egy étteremben tapasztalták a Hargita Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség munkatársai. A jelentés szerint a közélelmezési egységnek ideiglenesen felfüggesztették a működési engedélyét, ugyanis a konyhán a legalapvetőbb higiéniai feltételeket sem tartották be.

Rozsdásak voltak a munkaasztalok, nagyon sok lejárt szavatosságú élelmiszert-alapanyagot – főként húsokat és felvágottakat – találtak az ellenőrök, ugyanakkor a tárolási hőmérsékletre és egyéb feltételekre vonatkozó előírásokat sem tartották be az étteremben, ahol penésznyomokat is találtak a fogyasztóvédők.

Megállapították azt is, hogy a sütésre használt étolajat sem cserélték az előírások szerint az egység konyhájában, továbbá számos más fogyasztóvédelmi kihágást is elkövettek.

Az akció során a fogyasztóvédők

8758 lej értékben vontak ki végleg a forgalomból különböző termékeket, összesen 50 ezer lejre bírságolták meg a szabálytalankodó egységeket és három írásos figyelmeztetést is kiróttak.

A forgalomból kivont 181,8 kilogrammnyi élelmiszerterméket megsemmisítették.